虽然香港仔都有不少茶餐厅,但我和家人仍然是惯常光顾「金记冰室」原因好简单因为佢地方够大,平日去省却了等位嘅时间,正所谓时间就系金钱,我绝对唔会浪费一分一秒。现在全线金记已经采用手机下单,餐厅都好体贴提供免费Wi-Fi服务。由落单至上菜基本上不须十分钟超有效率。「芝士鲜茄焗炸鸡脾饭 」$74配罗宋汤和热饮虽然焗饭迅间上枱,又唔代表佢唔热,除咗只炸鸡髀,成个焗饭都系热辣辣。炸鸡脾超大只,啖啖肉,非即炸扣左分。饭有炒底加咗洋葱丝、蛋等,茄酱倾向甜,我喜欢酸一点味道,焗饭面上加上浓厚芝士,食落更滋味。女人手动脚冻好啱饮「桂圆红枣桃胶茶」 +$13 甜甜地冇加额外嘅糖分,养生之选。另一款拣咗冬日菜式「南乳支竹猪手煲」配老火汤,菜心 $98猪手份量足,够稔但吾太入味,南乳和猪手各自为政,但支竹反而又稔又索汁,配角往往都会成为焦点,冬天食煲仔菜色,必定成身都暖笠笠。食煲仔燥热,来一杯「西洋菜蜜」滋润一下,喉咙都顺晒。「客家沙姜鸡」$68沙姜香气独特,酱油包裹着鸡肉,令鸡肉味道更有层次,鸡肉不鞋口,不错,甚有酒楼嘅水准。

原因好简单因为佢地方够大,

由落单至上菜基本上不须十分钟超有效率。

「芝士鲜茄焗炸鸡脾饭 」$74

配罗宋汤和热饮
炸鸡脾超大只,啖啖肉,非即炸扣左分。

另一款拣咗冬日菜式
「南乳支竹猪手煲」

配老火汤,菜心 $98

食煲仔燥热,来一杯「西洋菜蜜」滋润一下,喉咙都顺晒。

「客家沙姜鸡」$68