2022-05-29
粥如意 (屯门)屯门屯门乡事会路2A号 H.A.N.D.S地下友爱街市25-26号舖端午节就到,都想食下咸肉糭,咁就要去屋企附近嘅企理街市揾吓隐世好嘢食。豆浆细樽$8清甜。咸肉糭$20临近端午节点都要下糭,糭嘅话系比较钟意传统嘅咸肉糭,味道好足,唔洗再落鼓油或者砂糖,饀料好足味道好够。炸两肠$15炸两少有好好食,因为肠粉皮好容易令油炸鬼变淋。但系呢度嘅油炸鬼相当松脆,而肠粉皮又非常嫩滑,两者都系极佳状态,口感非常好。鲍片肠$20呢度嘅肠粉真系好嫩滑,有米香味,鲍片带有海鲜嘅鲜味同咸味,钟意清淡嘅朋友可以毋须鼓油都已经相当好味。叉烧肠$20叉烧肉质口感丰富,味道浓郁,同呢度嘅肠粉皮好夹。呢度嘅叉烧肠叉烧唔系切成片状,而系切成条状,比较容易咀嚼,肠粉始终系嫩口嘢,饀料较易咀嚼系会更加夹,加分!皮蛋咸蛋肉片粥$38皮蛋透心,咸香浓郁,粥底老火,绵绵嘅感觉,下火又暖身,肉片鲜嫩唔UN。猪心猪润粥$38呢度嘅粥底非常够火喉,好绵好滑,味道相当浓郁,猪心猪润好爽口,食材嘅味道完全渗入粥底,所以即使唔系每口粥都有足料嘅𩠌,净食粥都已经好够味!
粥如意 (屯门)
豆浆细樽$8
清甜。