2018-09-20 1038 浏览
太安楼系每个西人(西湾河街坊)既必然蒲点,我都唔例外。而呢间泰国野系街知巷闻,根本唔驶咩装潢吸客,街坊熟客自会识来(大家都认得门口外个唔知咩佛像),本人间中都会帮衬既。今日放工同同事黎,扫左阵街,都系入左黎坐,谂住食啲小食。两个人三个𩠌︰【鱼饼虾饼双并】,【马拉笺通菜】,同事仲加多碟【泰式猪颈肉】。鱼饼虾饼双并外层炸得相当香口,但不会油淋淋咁。虾饼切成乒乓般大,外面系金黄色,连内里既虾肉都打得爽脆滑漏,虾味甚浓而没有太多调味,Feel到本身既虾味。更欣赏鱼饼,外层没虾饼脆,但内有干坤,夹杂著既香茅、九层塔等香料,香气四溢,仲有一种不知名既豆,总之泰味十足,同鱼肉鲜味相辅相承,零违和感,点埋传统既酸辣酱,没甚么可挑剔。马拉笺通菜嫩绿得很,无乜粗身既茎,甚至叶比茎多,岩我口味。上碟已知颇有镬气,炒功有昔日街边大排档8成,菜吸收马拉笺鲜咸加上微辣非常可口,如要挑剔就系略为咸了半点,但瑕不掩瑜。泰式猪颈肉本身我系唔食既,睇落好似有啲太干身,但同事话食落比卖相软稔多汁,个鱼露酱沟得唔错,有些许辣椒干葱,有提鲜效用。所谓泰式应该指个酱汁吧?三样𩠌埋单200,唔贵,质素很不俗,比起九龙城名气泰国食店
太安楼系每个西人(西湾河街坊)既必然蒲点,我都唔例外。

今日放工同同事黎,扫左阵街,都系入左黎坐,谂住食啲小食。
鱼饼虾饼双并

马拉笺通菜

泰式猪颈肉

三样𩠌埋单200,唔贵,质素很不俗,比起九龙城名气泰国食店都唔会差既
。不过呢间野无论伙记老板态度都系永远X口X面
,似系有心事咁。

有料系串得起既。
2018-09-19
鱼饼虾饼双并