2021-04-13 619 浏览
杂烩炒河并唔系每间茶餐厅都有,每间茶餐厅嘅集会杂烩都各有不同,今次介绍嘅系位于香港仔呢间地道茶餐厅,同和粥面铺嘅杂烩炒河令我充满惊喜。地方环境舒适,座位与座位之间有一定距离,出面粥面企档,入面水吧厨房,伙计热情有礼貌,唔怪得夜晚时间好多街坊都会嚟打趸食饭,每次黎亲都见到有人叫杂烩炒河,今次我就好奇试吓睇吓系咩来历。一上枱,已经闻到河粉炒底嘅镬气,一夹落去河粉条条够粗,碟底少油而够晒镬气已经考功夫。再嚟嘅就系主角,呢度嘅杂烩就系粥面档嘅猪什,猪润、猪肚、肉片同猪腰,食落去好爽,明显啤足水,无苦味,猪润厚切嫩滑,猪肚肉片爽口,配合河粉爆炒,真系有啲惊喜。中式粥面铺茶餐厅其实已经买少见少,𠮶种格局同人情味,的确值得保留,虽然每间中式茶餐厅嘅杂烩炒河各有唔同,喜欢食猪杂嘅朋友,可以来试一试佢嘅杂烩炒河,值得推荐。

• 杂烩炒河