餐厅: 麥記美食
资讯:

2017-10-04 1847 浏览
草根姐姐一早听讲北角有间"麦记"好好食,虽然大家都叫"麦记",不过当然唔系讲紧麦当劳啦~麦记美食系北角一间好出名嘅小店,虽然舖头细细,只系喺街边放左几张枱,座位又唔多,不过仍然吸引左咁多人去你就知佢魅力究竟有几大!有晚去开鲗鱼涌做野,特登行去食呢一间一直未有机未食到嘅小店!当晚去到见到好多人排队买野食,好彩唔少都系街坊买番屋企食。排队嘅人中仲有一大班外国人,佢地都唔介意坐系街边食,睇嚟"麦记"出名程度比我地想像中大呢~由于座位唔多,都担心会冇位坐,不过好好彩俾我地揾到2个位,可以坐低慢慢食可以睇到店舖真系好细,2个人一脚踢。生煎锅贴($10/4只)Potsticker (fried dumping with pork and vegetable)生煎锅贴好抵食😍平均2.5就有一只啦👍虽然系街边店铺🏠不过高手在民间😎锅贴底面煎得好香脆😋内里好软熟仲要有肉汁😁抵赞!小笼饱($20/4只)Xiao Long Bao (steam dumping with pork)草根妹妹最爱小笼饱,一去到已经点名要嗌。全人手制作😋香港本地产品🇭🇰嘅平民米芝莲味道🏅需时10分钟⏰就有热辣辣嘅小笼饱食啦🔥细细

可以睇到店舖真系好细,2个人一脚踢。

生煎锅贴($10/4只)
生煎锅贴

小笼饱($20/4只)
草根妹妹最爱小笼饱,一去到已经点名要嗌。全人手制作😋香港本地产品🇭🇰嘅平民米芝莲味道🏅需时10分钟⏰就有热辣辣嘅小笼饱食啦🔥细细笼好可爱,小笼饱皮薄馅靓❤😘,中间旧肉冇矠气除,而且肉质又唔散
虽然汤汁唔多,不过依然好好味!✌✌✌
小笼饱

麻辣红油抄手($20/10只小云吞)
Dumpling in Chilli Oil
🔥🔥🔥HOT HOT HOT CHILLI!!!!! 麻辣到草根两姐妹流哂汗💦💦好香麻味👍绝对系麻多过辣
小云呑新鲜渌起够哂热🙌质素好高呢😘系全晚草根妹妹嘅最爱❤(虽然一向都劲中意红油抄手
)超级推介俾大家!!!👭草根下次要带埋好中意食上海嘢嘅草根妈妈去食过够本😍
麻辣红油抄手

担担面($16)
Peanut Noodle
原本想叫好多人赞嘅生煎包,点知去到已经卖晒,唯有转叫担担面,点知都有惊喜!
草根系劲中意食花生酱嫁!!呢个担担面满满也是花生味😋酱汁较杰身,正好系草根中意嘅质感,担担面中带有少少醋味,令成个面唔会太腻😝不洗多讲,筷子食先🍴
担担面

今次小小地叫左4样野,全部草根都劲中意!可惜生煎包卖晒食唔到,不过俾多个籍口我地下次再嚟食过
价钱方面超抵食!全部$20以下,仲要系好食嘅,叫人去边到揾wor!!为左食好野,大热天时坐街边又如何?
生煎锅贴
小笼饱