2019-05-31
自问我系一个串烧控,成日都周围揾串烧食,今次去到太子咪去试呢间许愿树串烧店,其实呢间只系其中一间分店。舖内位置有限,通常都要开枱喺门口旁食。宜家天气炎热,坐门口无冷气咁食串烧都相当辛苦!但系我今次远道而来,无理由空手而回。唯有开枱坐门口旁,再叫罐冰冻嘅可乐消消暑丶解解渴吧!串烧的款式都唔少,一般嘅串烧款式都有提供。当中有很多较特别,比较罕见的款式,例如:孜然烤猪手丶雄仔烧鹅肝丶原条烧腊肠丶话梅粉烧菠萝及各式的海鲜。大名鼎鼎嘅雄仔烧鹅肝,卖相很特别,很少串烧店售卖呢款烧物。我个人不嗜鹅肝,反而较欣赏𠮶片多士,松脆得嚟唔会过㶶,口感不错!烧鸡中翼有水准,皮脆肉滑,腌料够入味。火喉刚刚好,鸡皮烧至金黄,又唔过火,十分出色!烧韮菜是必选的,韮菜烧完很爽脆,放上孜然粉或辣粉一起烧,非常惹味!简直食唔停口!赞!烧春蛋好适合用烧烤呢个方法烹调,因为蛋白部份烧完后,会变干及硬,食起嚟有咬口和烟韧的感觉,非常特别!中间嘅烧牛肉用上肥牛,与一般嘅串烧店不同,份量非常足,肥牛密麻麻的穿满一支长的竹签。抵食之选!烧鸡软骨很有咬口,绝不油腻,因为喺烧嘅过程已经将多余嘅油份逼出,放心食用吧!孜然烤猪手$48,一份
孜然烤猪手$48,一份约五件,喜欢食猪手嘅朋友唔好错过,因为唔多串烧店提供呢款食物。不妨一试!
话梅粉烧菠萝简直系惊喜之作,本身菠萝酸酸甜甜的,可以中和肉食的油腻感。重点是话梅粉起了点睛的作用,将整个食味提升到极致,真的十分欣赏这个配搭,很有心思!
总括而言,交出应有的水准。一试无妨!