2020-04-05
今日落街经过楼下见到之前食开既小食店转左手,新既小食店仲加多左麻辣烫好似好吸引,而且一串$7咁抵食当然要支持下小店之余又过下口瘾啦.20几款食材放左系雪柜里入,可以打开自己拣,一打开雪柜够晒冰所以唔担心里面既食材会变.每款食材都用竹签串起,分别再用独立盘装起,干净整齐.汤底呈奶白色带香浓猪骨味,辣度可以自行选择,只要同店主讲声高ok了.因为我唔系好食得辣既关系所以浮系拣左BB辣,所以唔会有咁多红油系面,入口带点点麻同辣椒香.汤底配料好足,有炸花生同芫荽令汤底更香,汤底饮完都唔觉好口渴.就算系街掂小食店都唔会hea你,装配料排得整整齐齐先送到你手上.望落就十分吸引花枝丸切开晒爆花令汤底更容易渗入花枝丸内.生筋吸汤力超强,入口带点烟韧又香豆味.豆卜原块上,中间带点坑纹方便食既时间切开,吸晒麻辣汤底既精华.牛栢叶洗得干净又爽口.豆腐用硬豆腐,豆味够浓得黎夹起又唔会散开晒,中间豆腐内既气孔锁住汤底一咬就吸到汤底既味道.
花枝丸切开晒爆花令汤底更容易渗入花枝丸内.
生筋吸汤力超强,入口带点烟韧又香豆味.
牛栢叶洗得干净又爽口.