2021-08-09 1653 浏览
前一篇食评讲到小弟同朋友由大埔经粉岭、上水、元朗一直踩单车踩到嚟屯门,是日天气都有啲热,少少晒,踩吓抖吓咁,中途就晌元朗食午餐,最后,以屯门公园为终点,再晌附近周围兜吓,因为屯门真喺相对少入嚟。友人之前晌网上见到有一家小店「泰小子」主打卖泰式香蕉煎饼都几人气,又开晌屯门区,加上我哋踩住单车,故此,真喺专诚踩过过嚟拜会一下,当喺食个下午茶补充番啲糖份,否则对我哋呢啲区外客真喺未必行到咁入。 哗,唔喺讲笑,铺前多人到呢,好彩问过都喺等廿分钟左右,落单后晌附近打个转返嚟就有得拎。食物如上文所讲,主打就喺唔同口味嘅泰式香蕉煎饼,其次,仲有多款特饮,及兼营几款较港式嘅西米露同凉粉。最后拣咗一款煎饼及一款特饮, 夹埋都唔喺平,但都即管试试。芝士紫薯煎饼 $35小弟未去过泰国,呢一种泰式香蕉煎饼都喺第一次试,晌众多口味中,小弟就最有兴趣喺「芝士紫薯煎饼」,由于饼面洒满了紫薯粉,外观自然较为吸晴。因为所有煎饼都是即点即做,耐心等待故然需要,做好即吃更喺重点,外带拎到返屋企一定打少少折扣。咬一口,煎饼外皮好脆口,有阵阵紫薯香,里面满满香蕉蓉及少量芝士,味道比预期夹,口感有少少像沪式嘅豆沙窝缾,整体感觉真
,否则对我哋呢啲区外客真喺未必行到咁入。
芝士紫薯煎饼 $35

小弟未去过泰国,呢一种泰式香蕉煎饼都喺第一次试,晌众多口味中,小弟就最有兴趣喺「芝士紫薯煎饼」,由于饼面洒满了紫薯粉,外观自然较为吸晴。因为所有煎饼都是即点即做,耐心等待故然需要,做好即吃更喺重点,外带拎到返屋企一定打少少折扣。咬一口,煎饼外皮好脆口,有阵阵紫薯香,里面满满香蕉蓉及少量芝士,味道比预期夹,口感有少少像沪式嘅豆沙窝缾,整体感觉真喺唔错
杨枝甘露 $28

只卖$28兼且大大杯,本应已感到很抵饮,但把饮管搅拌多几次,原来,内里有非常之多芒果肉、柚子肉,兼且满满嘅西米,椰奶也很浓郁,不会「水汪汪」咁,一路口饮,一路啜,好似食咗两碗杨枝甘露糖水
,非常饱肚吓,性价比超高! 唯一挑剔喺唔够冰冻,大抵因为踩完单车,想饮得冻啲,应该拣饮芒果沙冰先啱,哈哈!
杨枝甘露
依家啲街头小食好多元化,都唔净止笃鱼蛋、鸡蛋仔、碗仔翅……,而且,各区都有唔少主打独特性嘅小食,渐渐形式一个小食嘅新常态。
20 分钟 (外卖自取)