2017-04-28
为何写"卫生之锅"呢? 这令我回想起有个朋友的一个特别习惯。她小时候只会用公筷,如果我用了私家筷子夹野食,之后佢系会成锅野都唔食,搅到我不个所措。我个年代唔兴食一人锅物,所以每次同佢食野要记住用公筷。今时今日,依间餐厅系好合佢既心水。依间餐厅位于一个电脑商场的二楼,地点并非太方便。好彩,指示牌充足,一踏入二楼就揾到呢间餐厅。入到去见到落地玻璃窗,几开扬,另有机械人作为简单侍应,几吸引小朋友。我哋叫两个锅﹕煮道环球海鲜锅同星级精选锅。汤底可以因应自己既喜好去拣,另外会送一杯饮品同饭或薯粉,我叫左杯青柠梳打。星级精选锅配蕃茄汤﹕选用安格斯牛肉,配料都唔野少,有花枝丸、鱼子丸、福宝、小笼包、枝豆枣、鲜冬菇,云耳、金菇、粟米等等。我十分欣赏个汤,好清又重蕃茄味。个经理先生话D汤全用新鲜蕃茄淆制,冇落过罐头茄蓉。安格斯牛肉味浓,啲丸丸好有特色,并唔系我哋系普通地方食到。丸丸质地有弹性,每款丸有唔同既馅料。蔬菜新鲜,虽然睇落去每样得一至两件,但食完个锅后非常饱。原本可以配饭或者薯粉,但为免做个大嘥鬼,我话不用了。煮道环球海鲜锅(细)配冬阴功汤﹕有青口、广岛蚝、带子、虎虾,仲有粟米、鲜冬菇,云耳、
煮道环球海鲜锅(细)配冬阴功汤﹕有青口、广岛蚝、带子、虎虾,仲有粟米、鲜冬菇,云耳、金菇、花枝丸、鱼子丸、福宝、小笼包、枝豆枣等等。朋友仔只话好好味,佢话冬阴功汤系少少酸辣味,加埋海鲜既鲜味,所以话好好味,但我又唔敢试食佢个锅。
最后,大家系饱到然饭都食唔到,要去散步帮助消化。