今日行完山累爆,系东涌又吾知食咩好,最后去左朋友话好味的大排档食饭,最后一行四人大约8点到,大约有几桌客食紧,而因为朋友有食过,佢推介了2款小菜比我地再加其他野和啤酒。蚝仔粥$70:菜劲多,但蚝仔吾叫十分多,但幸好粥底都够绵同香口,吾太咸。四个人一个粥都食吾晒,因为份量劲多。酸菜鱼$128:因为加辣关系更加香口,酸菜劲多同香口,鱼都叫滑同嫩,份量都正常,待应仲好好人多左少少红薯粉比我地,口感足又吾太烂。鉄板蚬$75:黎到已经哗一声,好香蚬肉味和鲜甜味出晒黎,份量吾可以话十分多,但粒粒都好鲜甜,只需原来用大量盐已经整得咁好味,少有特别菜式,怪不知朋友黎亲系必叫小菜。醉排骨$72:类似咕噜肉但淡身同有咁杰身,肉都好有味同香口,最惊喜系如果觉得滞佢仲有青瓜一起炒,令到整个菜清新不少。椒盐茶树菇$75:这个都系朋友必叫之选,没想到可以整得咁干身又吾油,佢有茶树菇和准山好特别,送酒必叫之选。蒜茸粉丝胜瓜$65:份量激多,胜瓜吸晒味又吾太咸,粉丝布满成个面好入味同吾太淋。最后每人$138结帐仲要食吾晒饱饱离开,仲要待应即老板超热情地介绍野食比我地添,卫生程度还可接受。
2016-01-10