2023-08-20 622 浏览
同父母外出食晚饭,拣左稻香 茶居,起码坐得适服啲同埋有位。职员态度可以,但酒楼卫生真系麻麻⋯餐具有渍,唔止一个😓 要叫职员换过比我⋯餐具真系要用滚水碌过架。茶居用上自动煲水器,既可煲水亦可加水,其实系方便,但要再三问职员点用先知当中一二,我以为系自己蠢和无知先唔明白,但目测其他枱既食客都问紧同一样野🤔🙄而食物上,普普通通,唔系好好食亦非难口;而价钱上,系几优惠;而食材上,好明显系将价就货⋯📍双重鲜味价 $128 (推广)1️⃣ 黑松露豚叉烧用炉盛著上枱,令到啲叉烧热住食,唔错。而叉烧铺上黑松露酱,主要系瘦叉,算腍而且蜜汁丰富呀⋯2️⃣ 金汤明虾金汤都有丰富虾味,都几好饮;内里有一打12只上汤虾,配上鱼腐、胜瓜。配菜味道唔错,但上汤虾既口感认真麻麻,雪藏虾而且肉质较霉!?🤔 我阿爸食了2只就冇再食了📍荷香古法龙趸件 $108用蒸笼铺上大荷叶上,一笼大概有8件龙趸肉,用上蒜蓉蒸,几惹味;龙趸肉质尚算ok, 而且啖啖肉,要捞白饭食既。📍锅烧黑椒牛仔骨 $108即叫即整用锅上,老远都闻到获气味。其实都几多汁和浓味,用上大量配菜,例如洋葱,青红椒,亦有姜片⋯至于牛肉骨呢,肉质唔算腍身,亦有筋,我尚算ok
同父母外出食晚饭,拣左稻香 茶居,起码坐得适服啲同埋有位。

📍双重鲜味价 $128 (推广)

1️⃣ 黑松露豚叉烧

黑松露豚叉烧

2️⃣ 金汤明虾

金汤明虾

📍荷香古法龙趸件 $108

荷香古法龙趸件

📍锅烧黑椒牛仔骨 $108

即叫即整用锅上,老远都闻到获气味。其实都几多汁和浓味,用上大量配菜,例如洋葱,青红椒,亦有姜片⋯至于牛肉骨呢,肉质唔算腍身,亦有筋,我尚算ok, 但长者食就未必太韧了。不过佢多汁,用来捞饭系几唔错既⋯
锅烧黑椒牛仔骨

我都赞下传菜部既职员,都好礼貌,会同你讲: 讲慢用!’ 次次都有讲

整体用餐体验几一般,从地面上一楼用餐,可以搭扶手电梯上;至于饭后要走回地面,要落楼梯,有冇升降机呢,职员唔会同你讲,只叫你落楼梯⋯😑试问要长者一步一步咁行,系几唔方便;味道上亦很普通⋯基本上要令人回头再光顾,我个人而言系会却步

事后食评:

味道:3.0/5.0