2018-11-12
之前听朋友讲话旺角开左间新店叫平民扒房@友蚝食,想一齐去食,今日终于去左食了\(^o^)/,佢系一间主力食扒同生蚝既餐厅 餐厅扑素简洁,都几整齐入面仲有个绳网位夹住d食物相,都几特别当日我地叫左2个精选一人餐同半打生蚝,套餐包括- 鲜海胆捞冷乌冬 或 甜酸胡麻酱冷蕃茄- 精选生蚝2只 或 白汁磨菇芝士焗蚝2只- 餐汤1碗主餐配菜可选择田园沙律,炸薯条,蒜香意粉,白饭或杂菌(冬菇/鸡脾菇/白菌)甜酸胡麻酱冷蕃茄呢个系冷盘,蕃茄冰冻又鲜甜,再加上我最爱既芝麻酱,捞埋一齐食,正呀底下仲有d青瓜丝~个蕃茄好juice呀鲜海胆捞冷乌冬海胆清甜又唔苦,乌冬都好烟韧,口感十足面头仲有几粒飞鱼子同紫菜丝底下就系青瓜丝白汁蘑菇芝士焗蚝好香芝士白汁味,好好食磨菇忌廉汤这个味道香浓,饮到好香磨菇味啖啖磨菇蓉,主食出场松露白汁@美女猪扒配菜蒜茸意粉个菜名好好笑,叫美女猪扒,佢有个叫俊男牛扒😂d猪扒都几入味,肉质都唔会太干蒜茸意粉捞埋黑松露白汁食,超好吃喔佢个黑松露白汁好香松露味,我好快就点完,服务员都好细心,见到我就快用完d酱汁,就比个新既松露汁比我,未在客人发声前留意到客人既需要,够细心,赞呀日式烧汁
\(^o^)/,佢系一间主力食扒同生蚝既餐厅
餐厅扑素简洁,都几整齐
入面仲有个绳网位夹住d食物相,都几特别
当日我地叫左2个精选一人餐同半打生蚝,
套餐包括
- 鲜海胆捞冷乌冬 或 甜酸胡麻酱冷蕃茄
- 精选生蚝2只 或 白汁磨菇芝士焗蚝2只
- 餐汤1碗
甜酸胡麻酱冷蕃茄
底下仲有d青瓜丝~
个蕃茄好juice呀
鲜海胆捞冷乌冬
海胆清甜又唔苦,
乌冬都好烟韧,口感十足
面头仲有几粒飞鱼子同紫菜丝
底下就系青瓜丝
白汁蘑菇芝士焗蚝
好香芝士白汁味,好好食
磨菇忌廉汤
这个味道香浓,饮到好香磨菇味
啖啖磨菇蓉,
主食出场
松露白汁@美女猪扒
配菜蒜茸意粉
个菜名好好笑,叫美女猪扒,
佢有个叫俊男牛扒😂
d猪扒都几入味,肉质都唔会太干
蒜茸意粉捞埋黑松露白汁食,超好吃喔
日式烧汁@炸子Half鸡
配菜炸薯条
炸子Half鸡,
好香烧汁味,
鸡肉肉质都好滑好嫩
薯条都正正常常~
Fine De Claire (法国France) 生蚝半打
这个正呀,生蚝冰凉又鲜甜,食半打都唔够喉呀,下次叫一打就差唔多
石榴乳酸特饮
味道不会太甜,饮到少少石榴味同香浓乳酸味,同埋有少少气,似系soda,好饮
菠萝特饮
菠萝特饮味道比石榴乳酸甜dd,都系有少少气咁样,味道也不错
佢另外有d lunch set, 如系附近番工,lunch去食都系一个唔错既选择~