2018-12-25
对于高级日式料理,呢排真系烧著咗,不断只想食日本野,对于日式料理的要求亦都愈黎愈高,今次朋友带我黎呢间餐厅开餐。餐厅装潢出面睇,便是高级居酒屋的模样,然后就幻想自己好似日剧的主角般,经历一天辛苦工作,找个地方和朋友谈谈天。餐厅环境优静,装修简洁。南蛮炸鸡 (85) - 炸鸡juicy,鸡肉嫩滑,沾上沙津酱食,另外仲有些沙律菜,食起黎唔会太油腻,三两下功夫就清了。黑曹以薄切刺身 (144/半份) - 分别有黑曹以刺身簿切及厚切, 叶血引刺身, 金目鲷刺身, 先食白肉再食红肉。黑曹以食落味道不重,但佢既爽脆令人几impress, 点上醋及加些葱花一齐食,令人想食再食。金目鲷质感同样是爽脆的,但鱼味更突出,肥美而不腻,难怪日本人咁钟意。叶血引系秋冬时系最肥美的,属于日本的深海鱼,非常矜贵,睇落去系深红色,油脂比例比拖罗少,食落去系清爽既感觉,有一种特有的甘甜芳香。火灸寿司 (298) (左口鱼边、深海池鱼、三文鱼、金目鲷、吞拿鱼腩) - 和朋友share食,我自己一定会拣金目鲷,果种鱼的甘香好distinguishable,系天堂级既享受。而池鱼的鱼味非常浓郁而有回甘,但唔会有腥味,听闻这鱼
火灸寿司 (298) (左口鱼边、深海池鱼、三文鱼、金目鲷、吞拿鱼腩) - 和朋友share食,我自己一定会拣金目鲷,果种鱼的甘香好distinguishable,系天堂级既享受。而池鱼的鱼味非常浓郁而有回甘,但唔会有腥味,听闻这鱼矜贵的地方是离水即死,娇贵无比。另外,当然不少得三文鱼,经火枪烧完后,鱼的甘香更出,加上面头有黑松露,一入口成口都系香气及油香。
关东煮 (88) - 我自己都好钟意食family mart既关东煮,而呢个汤几甜,当然高级又好食好多。