2013-11-25
众多亲友当中,小肥同FF表妹感情最好,适逢表妹生日,小肥表哥当然系比佢话哂事,同佢食饭庆祝啦 !表妹所拣选o既Masu距离兰桂芳只系一个街口,离巴士站、小巴站、地鐡站、电车站都相当近,交通本应好方便,可惜去餐厅必先行上一条楼梯,虽然梯级数目唔算多,但对于年纪大又或者系行动不便o既客人黎讲就有啲难度啰 !餐厅有个坐得十几人o既sushi counter,同埋约十张散枱,地方宽敞,光线充足柔和,梳化櫈亦阔落舒适,以黑色为主o既装修配上爵士背景音乐,简单中带一份潮味。当晚招呼我地o既两位服务生都唔识讲中文,估计系尼泊尔人。佢地一男一女都非常友善,除咗落单时推介食物,食饭中途亦亲自为我地换碟,饭前饭后更自动送上热毛巾,极为体贴 !当XO仔提及到喺餐厅网页度睇到佢地做紧个吞拿鱼同海胆promotion,哥仔就解释话其实个promotion啱啱已经完咗,不过因师傅唔介意为我地烹调,所以就攞咗个牌出黎比我地拣,我地两老表心感无限感激之余,当然系立刻连声道谢啦 !表妹最爱食菜,所以先点咗一味沙律,而表哥则提议叫一客寿司及小食送自携o既日本sake「麒麟秘藏酒」。除咗试餐厅特别为我地炮制o既海胆
表妹所拣选o既Masu距离兰桂芳只系一个街口,离巴士站、小巴站、地鐡站、电车站都相当近,交通本应好方便,可惜去餐厅必先行上一条楼梯,虽然梯级数目唔算多,但对于年纪大又或者系行动不便o既客人黎讲就有啲难度啰 !餐厅有个坐得十几人o既sushi counter,同埋约十张散枱,地方宽敞,光线充足柔和,梳化櫈亦阔落舒适,以黑色为主o既装修配上爵士背景音乐,简单中带一份潮味。 当晚招呼我地o既两位服务生都唔识讲中文,估计系尼泊尔人。佢地一男一女都非常友善,除咗落单时推介食物,食饭中途亦亲自为我地换碟,饭前饭后更自动送上热毛巾,极为体贴 !当XO仔提及到喺餐厅网页度睇到佢地做紧个吞拿鱼同海胆promotion,哥仔就解释话其实个promotion啱啱已经完咗,不过因师傅唔介意为我地烹调,所以就攞咗个牌出黎比我地拣,我地两老表心感无限感激之余,当然系立刻连声道谢啦 ! 表妹最爱食菜,所以先点咗一味沙律,而表哥则提议叫一客 寿司及小食送自携o既日本sake「麒麟秘藏酒」。除咗试餐厅特别为我地炮制o既海胆及吞拿鱼限定菜式,明知Masu系一家炉端烧料理,我地亦不忘叫咗三款烧物试吓餐厅o既主打食品! Shabu Shabu Salad with Spicy Sesame Sauce涮涮锅沙律($100):依味沙律无论系菜定系牛肉,两者o既份量都可称得上为劲量级 !牛肉啱啱好够熟,肉质唔老,同个微辣o既芝麻汁好夹,小肥只系嫌啲菜好苦(表妹话OK,所以佢包销啲菜 ,表哥就负责食牛肉)。 Japanese Globefish珍味鱼干($80):暖暖o既鸡泡鱼干,其烟韧o既质感同带甜o既味道只属一般。 Semi Fatty Tuna Sushi($ 80/pc):鱼生中小肥最爱吃油甘鱼,可惜当日冇哂货 ,所以我地最后叫咗两件中拖罗 寿司。中拖罗寿司虽然唔系入口即溶,但胜在份量足,质感尚算中规中矩。 Special Promotion之Tuna Tartar Trio – Spicy, Yuzu, & Crunchy Mayo($85):我地两个都同意应该由右手边o既柚子味食起,向左移会越食越浓味。右手边o既柚子吞拿鱼粒粒酸酸甜甜;中间o既意日混合儿之「混酱」吞拿鱼他他以橄榄油、醋、及沙律酱调味,加上鱼子喺面,质感最滑,味道偏甜;左手边o既Kimchi吞拿鱼他他"fuse"得唔错,唔会太辣,沟埋中间𠮶款「混酱吞拿鱼」更另有一番风味 !小肥建议餐厅应该考虑长期供应依味咁有创意o既醒胃fusion菜式! Special Promotion之Masu Hon-Maguro House Roll – Fatty Tuna, Sea Urchin, Salmon Roe & Sweet Shrimp($120):小肥好怕食三文鱼子,嫌佢重口味,但系表妹一再强调靓o既三文鱼子系绝对唔腥唔咸,而且系佢生日,表哥当然系顺表妹意叫黎试吓啦 !Masu独家推出o既Masu Hon-Maguro House Roll好正,虽则唔系好食得出有甜虾,但海胆滑溜,三文鱼子唔咸唔腥,吞拿鱼碎又够浓味,配搭优质新颖,表妹真系好有眼光 ! Special Promotion之Sea Urchin Wrapped in Seaweed Tempura w/ Green Tea Sea Salt($ 98):海胆天妇罗外层o既紫菜薄脆干身,主材海胆香甜嫩滑,既新鲜又新奇!轻轻粘上绿茶盐,野味得黎散发著阵阵清香,犹如置身于大海中叹茶 ,真系写意! Masu Robata Skewers – Ox Tongue牛舌($ 45/串):牛舌厚得黎好韧,而且落得太多胡椒同蒜头,所以好咸 ,全晚最唔掂之菜式! Masu Robata Skewers – Kagoshima Black Pork Belly五花腩($ 42/串):厚厚o既五花腩肥瘦分明,尚算香口野味,可惜食完成口油,XO仔对此烧五花腩有所保留! Masu Robata Skewers – Homemade Minced Chicken Ball鸡肉软骨棒($ 48/串):烧物中以此款鸡肉软骨棒最为美味!鸡肉碎中除咗混入咗鸡软骨,入面仲有大大粒芝麻,配上哥哥仔喺我地面前以鸡蛋搅制之酱汁,效果香脆爽甜且唔太粘,掂呀 !
其他收费及优惠:
开瓶费:喺餐厅每帮衬一樽酒,即可豁免一樽自来酒o既开瓶费。
2013年12月31日前用AE埋单可享有9折优惠 有样野不得不提o既就系餐牌纸造o既内页颇为「巢」皮残旧,且有不少酱汁痕迹,用膳时又有两只唔知蚊定乌蝇o既物体飞黎飞去,令XO仔几反感 ,故此扣咗餐厅两分卫生分。
总结,位于中环o既Masu其实位置同室内环境都几唔错,唯一大厦前面条楼梯有少少歧视行动不便之食客;年纪唔细o既大肥爸爸一听到要行楼梯就第一个洒哂手拎埋头话冇兴趣试 。虽则Masu主打炉端烧料理,但小弟觉得师傅所精心炮制o既鱼生卷物交烧物更为出色,其吞拿鱼及海胆限定菜式尤其崭新美味,兼且大件夹抵食。此外,外籍服务生落力有礼,工作不假手于人,事事亲力亲为,值得嘉许。见FF表妹食到赞不绝口,小肥表哥用AE埋单又有九折优惠,可以话系「双赢」呀 !