2006-02-09
劲做自由行客既熊猫酒店, 近来佢个商场翻新过, 早前lobby既金田已一早开左业, 当晚路过, 门口派传单话系任点任食, 见入面环境唔错, 所以一试. 餐厅一边间格系普通同寿司bar, 另一边系铁板烧房, 任食安排坐普通, 店几新, 与间好多空间, 播放著八九十年代日语流行歌, 环境清幽猪服, 个人觉得任点任食中既'任点'好重要, 因只要全程坐底, 要边样划边样, 递纸仔比伙记就搅掂, 好钟意.数埋任食食品中都有成三十种, 前菜, 鱼生, 寿司, 拉面, 炸物, 咖喱, 饭类, 甜品, 总之所有日本菜式全部有齐, 咁多野食, 梗系顺序由生至熟, 由淡至浓咁食, 至能深刻地感受每样食物, 当然在下就肯定主攻所好, 鱼生, 实在无乜机会可以咁样狂食, 鱼生唔驶煮, 变成集中点全在于鱼肉本身质素. 虽然任点, 但每次鱼生上卖相色泽都唔错, 就算order一种鱼生, 佢都会有所装饰, 好有心机, 正如相片中既熟食一样, 而每块切成约0.75cm厚度, 不薄不厚, size岩晒口型, 至能够感受到鱼生既弹性, 入口鱼肉既温度好适中, 要求就系比室温稍凉, 以上对于个人非专业既要求, 佢实在做到,
数埋任食食品中都有成三十种, 前菜, 鱼生, 寿司, 拉面, 炸物, 咖喱, 饭类, 甜品, 总之所有日本菜式全部有齐, 咁多野食, 梗系顺序由生至熟, 由淡至浓咁食, 至能深刻地感受每样食物, 当然在下就肯定主攻所好, 鱼生, 实在无乜机会可以咁样狂食, 鱼生唔驶煮, 变成集中点全在于鱼肉本身质素. 虽然任点, 但每次鱼生上卖相色泽都唔错, 就算order一种鱼生, 佢都会有所装饰, 好有心机, 正如相片中既熟食一样, 而每块切成约0.75cm厚度, 不薄不厚, size岩晒口型, 至能够感受到鱼生既弹性, 入口鱼肉既温度好适中, 要求就系比室温稍凉, 以上对于个人非专业既要求, 佢实在做到, 水准好对办, 鲜度如何? 每样剌身你一食就知系每一种唔同既海鲜, 三文, 吞拿, 八爪鱼等等, 并唔系第二度食到一旧旧没有分别既'冻品', 系呢度一啖啖任食, 满足感有余, 喜出望外.
话时话, 尤其鱼生, 一丁点差别处理所表现出唻既水准就会好大, 君不见所谓既名牌和食集团, 你见到既寿司bar入面万马奔腾, 流水所业超机械化, 由order至切片上既过程, 已经失去左一份'活'与'鲜'感觉, 没有任何'人性'存在, 食既系百份百'死物', 至少, 呢度bar入面只得一个师傅, 环境清静, bar入面唔会滚水碌脚, 感受到系'缓和''缓慢'. 话似抽象, 但个人感受至深. 另外服务都好好, 你既要求跟得好贴. 卖单时伙记问好唔好食, 在下毫不犹疑答佢好好食, 佢地表现好好.
下次或者想体验下佢地既铁板烧, 无论边种, 希望佢继续有promotion. 以吸引从来就系消费主力既香港人本地客.