2014-11-23
最近报纸推介此店嘅流心蛋糕,Forward比女友之后佢都一见钟情,趁呢晚book咗晚饭不过有排都未够钟,但又开始肚饿嘅时间,特登嚟到呢到一尝流心蛋糕。去到门口,已经有姐姐拉客宣传。特意问流心蛋糕大小,姐姐指住橱窗......都成六、七吋大,而且转头又去食正餐,有啲担心会食完就饱,姐姐就话个蛋糕一个人都食得晒,而且堂食有折,就系咁样讲,我哋就入咗去。晚上七点几,人流唔多,而且地方阔落,所以坐落都算舒服。店员同时推介芥末心太软,睇餐牌相都几吸引,但系要留肚所以拒绝。都等咗几耐,终于见到真身,个样几似大陆一间叫「瑞可爷爷」嘅蛋糕,但人哋冇卖到$85一个咁贵。切开之后,蜜糖随即流出,卖相已经教人唾涎三呎。食一啖落口,蜜糖味道香浓,然后就会食上瘾,我一啖女友一啖,好快就清咗碟蛋糕。老实,佢卖$85嘅话,吸引力实会大减。既然开咗个头,都唔争在拣多样唔会太饱嘅。餐牌上写住「特色焗雪糕」,女友感到好奇,就问吓个店员定系老板嘅哥仔。佢就介绍呢个甜品系法式焗制,外层系一层好薄嘅脆皮,中间一层蛋糕,再包住嚿雪糕一齐焗,多重口感。听过后颇吸引,于是加单。又等咗一段时间......正如店员/老板所讲,咸脆皮喺最
都等咗几耐,终于见到真身,个样几似大陆一间叫「瑞可爷爷」嘅蛋糕,但人哋冇卖到$85一个咁贵。 切开之后,蜜糖随即流出,卖相已经教人唾涎三呎。食一啖落口,蜜糖味道香浓,然后就会食上瘾,我一啖女友一啖,好快就清咗碟蛋糕。老实,佢卖$85嘅话,吸引力实会大减。
听过后颇吸引,于是加单。
又等咗一段时间...... 正如店员/老板所讲,咸脆皮喺最外层,中间夹住蛋糕同雪糕一齐食,咸甜外脆内软再入面系冻雪糕纵横交错嘅多重口感,一小件确实唔系咁够喉,但真系要留肚,不宜再食,只好留待下次再试。
题外话/补充资料:
正如其他食家所言,新张期八折优惠只系做到十一月尾;但收银台头放咗一叠无限期优惠券,欢迎索取。