2022-07-16
田舍家Inakaya🇯🇵早前一出story就有好多朋友仔inbox问我好唔好食·食咗几钱·值唔值得去⋯📨所以我决定latergram十分严重的我出个post比大家睇咗先🤭.首先想同大家讲声🫢Inakaya炉端烧嘅menu系无价钱的🫣而且只列有新的菜式or时令食材🌽所以order时好刺激😶🌫️见到枱面有边啲食材想食就order📝完全唔知几钱🫥当然系可以问的·但如果荷包负荷到🧧我都几建议大家玩下呢个又刺激又惊惊嘅等埋单游戏🤣而且食个阵唔洗谂太多咁嘅价钱食呢款食材值唔值·可以更用心·真实地去感受食材嘅味道😬.而我呢一餐埋单约$3900💸但本人强烈建议大家除了菜式外🥡要谂埋环境·用餐体验等去决定会唔会去🤨毕竟系101楼·可以俯瞰整个维港夜景🌃餐厅环境整个设计 +日本师傅的日文令我彷佛身处🇯🇵一样🥰而且经理都好好👍🏻知道我地第一次到访·都有简单介绍古时日本招呼天皇都系跪坐去烹调食物·而且不能接近天皇所了用呢个桨去传菜😱可惜当晚太早走..体验唔到试拎传菜桨&打年糕环节😠大家去时记得预多少少时间慢慢食😉.当晚7点入座·还是空荡荡的餐厅令我有机会可以好好的去走走看看🤓刚入座时还在想被安排到背向美景又是
而我呢一餐埋单约$3900💸但本人强烈建议大家除了菜式外🥡要谂埋环境·用餐体验等去决定会唔会去🤨毕竟系101楼·可以俯瞰整个维港夜景🌃餐厅环境整个设计 +日本师傅的日文令我彷佛身处🇯🇵一样🥰 而且经理都好好👍🏻知道我地第一次到访·都有简单介绍古时日本招呼天皇都系跪坐去烹调食物·而且不能接近天皇所了用呢个桨去传菜😱可惜当晚太早走..体验唔到试拎传菜桨&打年糕环节😠大家去时记得预多少少时间慢慢食😉
当晚7点入座·还是空荡荡的餐厅令我有机会可以好好的去走走看看🤓刚入座时还在想被安排到背向美景又是最角落的位置而有点失落😞因为见唔到师傅正面👨🏻🍳又要转身先睇到夜景🌃
但但但但但⋯由落单后发现我是被安排到最好我位置🥳🥳🥳🥳因为就算被安排面向海景…但都会被客人们挡住🤣但我系180°零死角·随时都可以望到最完整嘅景色🤩
而且系旁边可以望到整个处理&🔥食材嘅过程🤭最近师傅都可以有多少少交流🤗
•)冷乌肝🐤 $90
第一次食冻嘅鸡肝·虽然望落粉红色但食落一啲都无内脏嘅血腥味·偏实的口感但又十分creamy…配上了黑椒&青葱更加惹味😋如果唔系怕胆固醇超标真系好想再叫多一客🤭
•)白粟米🌽 $180
粟米其实系我认知中算好难烧🫣又怕唔够熟·又怕㶶&太干 但又要烧得香😓但呢条🌽本身跑香甜配上少许焦香·真系好出色
•)北寄贝🐚 $320
上枱时系铁板上已经feel到好嫩好juicy🤤🤤🤤果不其然入口一咬好鲜甜 不夸张地说真系爆汁🤭浓浓的鲜味 一人2件真系唔够喉
•)西京味增芝士🧀$120
唔食芝士嘅我见到男朋友个刻瞬间幸福过见到我嘅样😐就知有几好食🤣吞哂先肯同我讲话好creamy好重芝士味 好浓好幸福🥲大家自己去试下睇下会唔会好似佢咁幸福啦🤭
•)鸟串🐣 $75
睇落平平无奇的鸡肉串·竟然系令我想encore之一🙊肉鲜嫩是基本·但佢juicy到有点儿过分💧肉眼可见油水在滴🤤
•)免治手羽先🍗$80
不值一提🥲就是普通的无骨鸡翼·包了免治鸡肉😐on top有只以为腌制咗嘅蛋黄·但实质上没有味道
•)羊肉㗎🐏$620
慢煮+烧是一种何奇神仙的配搭呀🤤🤤师傅系烧完𠮶阵🔥切开俾我哋睇💓系鲜嫩嘅粉红色呀🤩立即话已经ok唔需要再烧了😍见到切片后再把两件最肥嘅部位烧多一阵🔥我就知道等一阵要淡淡油了🤭
入口淡淡嘅羊膻味·我都接受到·相信应该大多人都能接受🫣肉质鲜嫩多汁·一刻间以为自己食紧和牛🤔而刚刚烧多左阵嘅尾端部位·果然入口一咬 油香四溢😱必点🤭
•)日本青椒仔🫑$75
平平无奇~完~😅
•)蚕豆 $110
本身都觉得好普通🫤但店员十分推介~满心期待咗一阵😅但~又系豆啰
•)🌟喜知次鱼炉端烧🐟 $1580
一黎就见到烧紧🔥我地落单后足足烧了45分钟👍🏻难怪枱枱都点·真系必点🤩限量⚠️手快有手慢🈚️
唔好请个型定得靓先😆个鱼皮烧到金黄香脆·肉质新鲜弹牙👍🏻而已足以值得我嘅等待⌛️份量都够哂大条·好彩我大食🤣
但有败笔⚠️伴碟嘅玉子烧霉了😟
•)小洋葱🧅$110
只有香甜·没有辛辣·正常水准
•)炸豆腐🌟🌟🌟$85
压轴登场·全晚最惊喜🥳🥳烧豆腐外皮可以好似炸嘅咁酥脆·切开之后白滑嘅豆腐嫩过BB肌肤🫣少许汁酱提少少味👍🏻
当写完呢篇嘢之后·已经好想再次订位😝
但系如果约一大班朋友去会更加开心🥳