又系同男朋友去食好野嘅日子, 之前行过见到旺角有一间烤鱼成日都好多人, 一直想揾机会去试, 今次当然唔可以错过啦。😌👍 之前订左位同时间有D早, 去到门口就可以直接入去里面坐, 入到去坐底睇下个餐牌, 有好多正野食, 一路想食嘅烤鱼同串烧马上吸引我的眼眸, 冷不提防男朋友的轻语突袭:"你唔系有少少喉咙痛咩, 又烤鱼又串烧好热气wo"😱😱 呢句话直击我喉咙, 唤起该处微微嘅灼热感, 就系我食欲同喉咙交战嘅同时, 男朋友拍板决定嗌冇咁热气的酸菜鱼同一D串烧比我过下口瘾,我当然用下火嘅理由嗌左支啤酒啤啤佢啦。😋🍻 首先上菜嘅系我每次必点的烧韮菜,呢度嘅烧韮菜有佢嘅特式, 就系可以食好耐, 放佢进口的𓊬间, 就已经决定左牙齿同牙骹要同佢搏斗的命运, 当你以为牙齿可以咬断佢的时候, 想唔到系只是咬左佢萭千分身之一, 仲有大量韮菜等待挑战, 最后我同男朋友都无奈放弃呢个挑战, 不过幸运的是味道都算不错, 系牙较酸软的同时, 舌头还可以享受佢嘅小确幸。鸡泡鱼干同烧茄子味道不错, 作为前菜既佢地令我澎湃汹涌的味觉增添多少的波澜!😋😋 接住落黎系全晚最幸福的𓊬间, 系主菜上啦。整锅到超大份的酸菜鱼虽然唔

接住落黎系全晚最幸福的𓊬间, 系主菜上啦。整锅到超大份的酸菜鱼虽然唔系我本身想嗌的烤鱼, 但系塞翁失马, 焉知非福, 呢道酸菜鱼超。级。好。味, 酸菜同鱼的配合就好似系杨过同小龙女咁缺一不可, 鱼肉嘅鲜, 滑, 软同酸菜嘅香,酸,爽已经分唔到边个系主角, 配合埋一齐就好似系君子剑同玉女剑一齐出招咁, 互相辅助,互补不足, 简直系天衣无缝。软滑嘅鱼肉配上老坛酸菜的汤汁一齐放入口, 首先第一时间感觉到鱼肉的鲜味绽放, 跟著黎的酸,辣将我本身以为无懈可击的鲜推向另一层境界, 再来一口酸菜, 咬落去的爽同软滑嘅鱼肉型成强烈的对比, 咬落去爆发的更酸更辣好似想榨干鱼肉系口中最后余音袅袅的鲜味, 不浪费一丝一毫。真系此菜只应天上有, 人间能得几回闻。不知不觉, 头先觉得好大锅, 怕食唔晒的酸菜鱼比我地一扫而空。推荐!👍👍👍👍👍

总括来说, 不在计划之中的酸菜鱼令人最难以忘怀, 期待下次再来食嘅烤鱼。😋😋回味无穷推荐!👍👍👍👍👍