2021-06-28
以前大家有无系裕民坊食宵夜?当中令我最有回忆既一定系巷仔入面既豆浆油炸鬼,随住重建计划,旧铺已经差唔多拆哂,随即而黎既系新既裕民坊,开幕之后我就即刻去睇下有无我想食既野。观塘裕民坊「YM²」系四月开幕,特别系入面既裕民里邀请因重建计划迁移既小店进驻,总共有4层,有29间餐厅进驻,主要卖日常用品、服饰、经典小食同家居服务。当中第一层有大家熟悉嘅永兴豆浆王重出江湖,只要系观塘嘅街坊就一定有食过。永兴豆浆王喺观塘既名店,有三十几年历史,由观塘码头既走鬼档、见证地铁通车、再迁到裕民坊,最后系裕民坊窄巷入边通宵营业,令人记忆犹新嘅系分黄色嘅灯光、红白招牌同埋好远闻到嘅香浓豆香,以自家磨制香浓豆浆同豆腐花打响名堂,可惜因为2019年嘅重建计划,令到小店系2019年2月结业。因为我一直喺观塘返工,旧舖最后一日营业𠮶时都有特登买外卖帮衬,因为都充满咗好多回忆。旧铺系观塘裕民坊小巴站,穿过一条两边卖手机配件、手表小店既巷仔,系一间夜晚灯火通明既豆浆小店。店铺唔大,铺前摆左一个个胶桶用黎装冷热豆腐花,同时摆左一枝枝大枝既豆浆,会见到好多人停低脚步买支豆浆或者外卖豆腐花,店后方有两、三张小圆枱同方枱,大概可
因为我一直喺观塘返工,旧舖最后一日营业𠮶时都有特登买外卖帮衬,因为都充满咗好多回忆。旧铺系观塘裕民坊小巴站,穿过一条两边卖手机配件、手表小店既巷仔,系一间夜晚灯火通明既豆浆小店。店铺唔大,铺前摆左一个个胶桶用黎装冷热豆腐花,同时摆左一枝枝大枝既豆浆,会见到好多人停低脚步买支豆浆或者外卖豆腐花,店后方有两、三张小圆枱同方枱,大概可以容纳十个人,卫生程度当然唔理想,不过呢啲就系街头味道。
而家系新裕民坊既永兴系今年6月尾重开,每日做12小时,因为店主话好挂住班街坊,因为系旧店执笠后,两位店主虽然做到周身痛,但因为唔舍得街坊,喺两年不断揾合适嘅舖位,后来新裕民坊发展商揾佢哋,所以佢哋进驻呢个新商场,有唔少旧街坊都有帮衬,甚至有啲已经饮足20几年佢哋嘅豆浆,所以即使日做12个钟,店主都觉得系值得。
新店只做外卖,可以买去附近既露天广场食,店铺呢家自设磨豆机,每朝店主就会返嚟磨豆备货,除咗有卖招牌嘅豆腐花、豆浆、油炸鬼,仲有提供粢饭、花奶凉粉,另外仲有小食,好似肠粉、烧卖、牛肉球、粉果等点心,全部都系喺蒸炉上,买完拎上手系暖笠笠。
1️⃣ 香滑豆腐花 热 细碗 💰11 (👅: 8/10)
豆腐花系店舖一大招牌,撞得滑嫩有致,呢度既黄糖系店员预先帮你落,无得自行调配,糖唔会太多食落够甜,不过唔钟意食咁甜既可以同店员预先讲低要求小糖,食到豆乳既甜味,豆腐花够热辣辣,夏天食会有啲吃力,冬天食就会非常暖身舒服,因为够热,所以黄糖唔会话溶唔哂,令到入口系一粒粒糖,因为呢度冻既豆腐花都系落黄糖,如果食落就可能出现入口系糖粒既口感。食落豆香味浓香,入口滑嫩,唔会有渣,豆腐花配上黄糖始终系最好既配搭,略嫌如果黄糖可以自行加份量会更好。
2️⃣ 油条 💰10(👅: 7.5/10)
油炸鬼咬落够脆,食落系比较烟韧,烟韧程度系唔易咬开,而且单食油腻感几重,但浸左豆浆之后就变得易咬开好多,油腻感都被豆浆中和左,果然油炸鬼同豆浆系绝配。
3️⃣ 香浓豆浆 热 💰10(👅: 8/10)
豆浆加油炸鬼一直系我喺以前旧舖必食嘅组合,以前会觉得点解要将个咁多油嘅油炸鬼浸耐豆浆度,但食过一次就觉得系完美嘅组合。
豆浆有分冻热杯装、细樽同大樽,大樽无1公升都起码有700ml,差唔多系家庭装,细樽就差唔多系500ml既枝装饮品,我叫既系杯装,豆浆够热辣辣,
入口顺喉,质地唔会话好稀,有啲浓稠,带微微黄豆颗粒感,饮落有小小豆香味,顺喉温润,不过如果食过豆腐花再饮豆浆,味道会变淡,甜度会唔够,单独饮就甜度恰到好处,唔会太甜都唔系假既甜味。
加油炸鬼唔单止将油炸鬼整腍啲易食,都可以将油炸鬼嘅油腻感减低,一甜一咸,但保留咗油炸鬼第一啖嘅酥脆,食落系非常滋味。
🌟 食物黎讲,豆浆系记忆中中味道,价钱够亲民贴地。油炸鬼依旧系同豆浆最佳既配搭,最紧要食落够热够暖。
呢间小店重开当然开心,因为有好多回忆,以前会同朋友放工嚟食,简单一碗热豆浆加油炸鬼,已经好食好满足。味道上可能唔大分别,但最大分别嘅就系佢唔再系做到凌晨2:30嘅宵夜小店,因为开喺商场入边,由以前净系做夜晚宵夜由6点做到凌晨2:30变成呢家由日头10点做到夜晚10点,而且最重要嘅系佢唔系一个可以堂食嘅街边小店,少咗原本以前嘅风味,味道虽然熟悉,单店舖令人觉得好陌生,唔再系放工可以过嚟坐低边倾边食嘅选择。
有人其实唔系食佢地豆腐花既味道,旧铺铺面细,无冷气又逼狭,但依然好多人肯坐低食,大家系食以前既环境同风味,对呢一班友包括我黎讲,黎讲系非常可惜。不变既系人情味,辛勤半世人换来周身痛,一直考虑趁重建关闭小店,不断系附近物色铺位,为既只系因为想街坊再次食到熟悉既味道,呢家终于迎来重返观塘既曙光,无论系对店主、定系久等既观塘街坊,都系喜讯。
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $31 (服务费: NA)