2018-06-19 224 浏览
今日难得同妈咪,我1家5口,加埋我妹全部人去到德福行街,行到咁上下喺度谂因为系假日,怕会好多人等位不如早啲食饭,咁又咁岩谂起早排我喺葵芳新都会嘅simply life 食咗几件好好味嘅蛋糕,想喺度试吓再食多次,所以就黎左呢度食晚饭。点知入到去其实啲侍应嘅招呼都麻麻哋,好似唔系好想做生意咁,一眼望落去冇放蛋糕嘅雪柜,得返一堆堆嘅面包,原来呢度系冇蛋糕食只系有面包买。有少少失望,不过唔紧要啦入边𠮶个装修好靓,气氛一流。有一种fine dinning 感觉.一坐低等左大约几分钟侍应先至将餐牌拎上嚟,我哋等咗好耐都唔见到有侍应针水但系枱面呢就每人都会有一只水杯,我哋呢就谂住睇吓系咪迟啲先会有人针所以我哋决定叫咗嘢食先。点知落完单之后侍应将所有杯收起。每一个主菜加$18就可以得到餐汤或沙律加饮品。呢一个系是日沙律,沙律嘅酱汁系油醋汁,但系偏酸,食到个个都me埋眼。佢有少少沙律菜,加上面嘅橙肉同埋一块青瓜就冇其他啦。是日餐汤系要我地问侍应系呢佢先至答,今日嘅餐汤系甘笋汤,上到黎见到甘笋汤入边除咗甘笋之外仲有藜麦,有芝士粒,有一两块嘅薄荷叶。汤几重甘笋味,感觉不错。老公叫左个芝士烟肉汉堡包,佢话中间
跟餐沙律

甘荀汤

芝士烟肉汉堡

老公叫左个芝士烟肉汉堡包,佢话中间块肉煎得太㶶,好大浸㶶味,有啲失望,薯条亦都麻麻比好食小朋友都食唔晒。
松露忌廉杂箘糙米饭

我妈咪同阿妹要左呢一个松露忌廉杂菌糙米饭,味道几浓几香但可惜个汁有啲稀,料都够嘅不过其实份量好少,因为只碟根本唔深仲好浅食咗几啖就冇晒了。
羊架配香草新薯

我自己就叫咗羊架食,我明明系叫五成熟,但系上到枱已经变咗七成仲有一堆血水系个碟上面,望落去有啲呕心,羊架并无配上任何芥末或者薄荷酱,羊架本身味道亦都唔足够,香草薯仔煮得偏硬,亦都唔足够香草味,另外有一啲茄子但系茄子煮到林到一pat pat ,亦都系唔够味道嘅。呢一个菜式系十分之失望。
茄汁杂肉肠阔条面

另外我叫左个茄汁杂肉肠阔条面比我嘅女食,杂肉肠系变成肉碎一般,已经好似变咗肉酱意粉一样,个汁有少少辣但系佢系餐牌上冇写上有辣嘅,同埋有浸苏味所以我啲女都唔系好肯食。
餐襈

但难得地,呢度嘅面包系真系几好食嘅,特别系每一份面包盘上面都得一块嘅提子干橙皮面包,呢个系好好食好软熟嘅,橙皮都好香,不过每一份得一块。
不过碍于呢度嘅服务一般而且味道一般,应该下次都只系会喺第二啲分店买蛋糕食就算了。
甘荀汤
芝士烟肉汉堡