2023-09-22 1801 浏览
喺九龙湾做完运动,就约妈咪食晚饭啦!🥰🥰上次食咗日本拉面,今次妈咪话试下越南嘢,咁啱对面有间「越南会馆」,装修都几雅致。坐低叫咗个二人餐,老细就再加碗猪手扎肉河粉,同一个生菜包,三个人食就够啦!!佢个二人餐包个头盘,可以五选三,妈咪话唔想食煎炸嘢~我哋就叫晒两样唔煎炸,但系因为其他三样都系炸嘅~鼻哥窿担遮~点都要叫一样~😅😅🤭估唔到越南餐厅嘅Caesar salad都唔错㖞~第二样系越式米纸卷~第三样系咋鱿鱼,不过粉浆就比较厚……🫣😓主菜都系食粉面啦…叫咗一碗串烧鸡肉猪颈肉捞檬,佢两种肉类都整得好入味、好juicy~而且份量十足,所以基本上另一个炒粉丝都冇乜点食😅😅当然系打包做听日午餐啦!!老细嘅猪手扎肉河都几好味~猪手好淋好入味~汤底都几清甜!个生菜包令我印象最深刻😁😁🥰因为佢有别于一般泰式生菜包,而系跟埋薄荷叶、米粉、同埋一个好似海鲜酱嘅酱汁,个味道几特别!饮品都唔同平时饮开嘅…我叫咗杯薄荷青柠茶,原来一啲都唔甜㗎😅😅不过有啲薄荷味,夏天饮都几清新!

头盘五选三

串烧鸡肉香茅猪颈肉捞檬

炒黑粉丝

老细嘅猪手扎肉河都几好味~猪手好淋好入味~汤底都几清甜!
扎肉猪手河

生菜包