星期6, 约9:30a.m去到西环明星海鲜酒家, 谂住新装修, 就去试下, 一去到, 可能早市, 冇知知客企系门口接待, 咁就问门口服务台的男西装, 叫左佢好多次佢都唔理人, 净系挂住同坐系服务台既女侍应讲野, 但好似教紧佢野, 咁唔紧要, 再同佢讲, 我地有4个人. 佢就指住左手边(望安住服务台)到门, "入去啦", 咁我地就行入去啦, 但入左去, 唔见有台, 之后同收银处的女侍应讲4位, 佢叫我地等阵, 咁我地就企系侧边等, 见佢埋紧单, 心谂好快有台, 之后又有d人上到黎问佢拎位, 佢又系叫人等阵, 之后我地再问佢有位未, 佢叫我地企埋一边等阵, 之后见有客走, 但佢比迟来既人先啰, 之后我地已经嬲嬲地, 再问佢要等几耐, 佢又系一味叫我地等, 有台又唔比我地, 比其他迟黎既人先, 跟住我地同佢理论:"我地到先, 有位就系咁比后面既人, 咁我地几时先有台, 定系要自己揾台, 你都讲声丫", 点知佢就发晦气话:"唔等咪唔好等啰, 自己揾位啰.", 之后问返经理先知, 成日企系收银等同客埋单的女侍应, 叫"呀萍"(唔知系咪咁写), 态度差到咁. 就算野食系点好食呀, 比我都唔想再帮衬呢间.
2010-05-29
早餐