2022-04-07 274 浏览
无嚟上水广场一段时间,原来呢度五楼翻新过,多左好多食肆,经过呢间Cafe,喜欢果种简单明亮嘅感觉,再加上见到杯香橙意式浓缩咖啡,感觉好特别,应该几好饮,所以在众多食肆之中拣左呢间食Lunch。疫情关系食多左嘢,见到有特色沙律,即刻拣呢个,食得健康d😀;朋友就拣左拿破仑意粉,仲有黑啡(Americano)。香橙意式浓缩咖啡🥃其中一款靓嘅、好味嘅咖啡就系有柑橘嘅果香,所以先会被呢杯吸引入嚟。果然无拣错,入口第一个感觉好Fresh,好香甜嘅橙味🍊,搅拌后再试一口,感觉好得意,橙味同咖啡味各自在嘴里边,然后咖啡嘅香浓味慢慢盖过橙味,最后只剩下咖啡嘅余韵。随著时间过去,再慢慢细尝,橙味已慢慢被逐渐盖过,但呢杯Espresso的确易入口、醇厚。特色沙律🥗好钟意淋喺面果层嘅蛋黄酱,唔只颜色靓,入口好滑,微微有一点介辣嘅香味,仲有好开胃嘅微酸(分唔到系柠檬汁,还是醋),配上新鲜嘅罗马生菜及车厘茄,味道很清,亦很夹。拿破仑意粉🍝配料有火腿、香肠、磨菇等,呢个拿破仑酱又系好好味,坊间好多拿破仑意粉都系有过浓嘅茄汁味,但呢款唔系,食得出有蕃茄嘅香浓,但唔会太抢味,因为除左蕃茄嘅酸味,仲夹杂著一种好清新嘅微酸

香橙意式浓缩咖啡🥃

特色沙律🥗

拿破仑意粉🍝
配料有火腿、香肠、磨菇等,呢个拿破仑酱又系好好味,坊间好多拿破仑意粉都系有过浓嘅茄汁味,但呢款唔系,食得出有蕃茄嘅香浓,但唔会太抢味,因为除左蕃茄嘅酸味,仲夹杂著一种好清新嘅微酸,我唔知系咩配料调制出嚟,但好喜欢呢种酸味。加上较粗身而又烹煮适中嘅意粉,面身硬度刚刚好,好味到本来我只谂住食沙律,最后都忍唔住食左好几啖。😋😋

Americano☕
呢杯咖啡,算系呢餐之中较为普通的饮料。普通唔代表唔好饮,以黑啡嚟讲,其实都几OK,首先味道唔酸,萃取度刚刚好,初入口时,没有特别感觉,但之后又慢慢渗出一点的炭香味,朋友提我一定要记低这个香味。

整体食物质素真系值得赞,店员亦很有礼貎,以后嚟到上水广场又多一个好选择了。
香橙意式浓缩咖啡
Americano