2020-09-26
校友会餐厅装修咗好一段时间,完咗之后都好想再去食一餐,今日就约咗几位朋友一齐去。等人期间嘅前菜我哋叫咗一个黑椒牛肉小碟,牛肉嘅用料相当唔错,唔似得好多餐厅因为牛肉唔靓,要用好多松肉粉,冇晒牛味所以间好重嘅黑椒味。呢度嘅黑椒牛肉牛味丰富得来又有松软及油香,黑椒嘅味道只系锦上添花,甚至容易配搭嘅青红椒都沾上左牛嘅香味。另一个老式广东菜系锅贴虾,锅贴虾系用一整只大虾,上面再有芫荽同金华火腿。另外我唔记得影嘅系鹧鸪汤羹,好香鹧鸪野味味,响第二度真系好难食到。砂礓鲍鱼鸡煲系一个要预订嘅菜式,预订嘅时候佢哋都好贴心咁样问我哋几多位,预留返几多只鲍鱼。鲍鱼同鸡都好鲜嫰,冇overcook。另一个唔记得影相嘅预订菜系西柠软鸭,而家好多酒楼都只做西柠鸡,但我自己就觉得西柠鸭嘅香味好过西柠鸡。最后嘅甜品我哋预留左两只红酒梨,真心讲,同西餐度食始终有分别,我唔系太钟意红酒汁用生粉水黎开,但佢只啤梨非常大只,除咗汁之外其他算系相当唔错。不过下次我都会叫返传统中式甜品。