2016-07-24
系中环区返工既我,有时放左工都会近近地去下兰桂坊,同成班朋友食饭饮野Chill下!呢间Bar上个月尾新开张既,就决定去试试佢!见到佢装潢到好似个Modern版矿场咁,我同朋友们都觉得几型又有Feel!Island Bliss $60佢既Drink Menu上都有好多款选择,但个晚我唔太想饮酒所以就叫左杯Mocktail,三款Mocktails入面我拣左呢款,佢系用用新鲜奇异果、香蕉、橙汁同菠萝汁整成,有淡淡香蕉香,但系另外三款水果同果汁既调配下,口感好Fresh,好似依家呢D咁热既天气下饮够哂解渴消暑啊!本身以为佢系Bar应该无咩好食,最多都系Fries, chips个D,点知一睇Food Menu选择都几多,有成15款。Mini Pizza Bagel $68香港既食肆少见有得Order pizza bagel,中意食Bagel既我当然唔可以放过机会要试下!顾名思义,Pizza Bagel就系将Bagel面包中间切半变成Pizza既批底,系Bagel包面铺上食材后再焗制而成。Bagel包本身Size不大,店方再细心地预先切成4份,大家可以一口一件,方便进食。Bagel焗得热烘烘,脆卜
同成班朋友食饭饮野Chill下!
呢间Bar上个月尾新开张既,就决定去试试佢! 见到佢装潢到好似个Modern版矿场咁,
我同朋友们都觉得几型又有Feel!
佢既Drink Menu上都有好多款选择,
但个晚我唔太想饮酒所以就叫左杯Mocktail,
三款Mocktails入面我拣左呢款,
佢系用用新鲜奇异果、香蕉、橙汁同菠萝汁整成,
有淡淡香蕉香,但系另外三款水果同果汁既调配下,
口感好Fresh,好似依家呢D咁热既天气下饮够哂解渴消暑啊! 本身以为佢系Bar应该无咩好食,最多都系Fries, chips个D,
点知一睇Food Menu选择都几多,有成15款。
香港既食肆少见有得Order pizza bagel,
中意食Bagel既我当然唔可以放过机会要试下!
系Bagel包面铺上食材后再焗制而成。
Bagel包本身Size不大,店方再细心地预先切成4份,
大家可以一口一件,方便进食。
Bagel焗得热烘烘,脆卜卜得黎带点绵密,口感好好!
材料方面佢地主要用左芝士、墨西哥辣椒同蕃茄酱,
芝士份量充足,味道浓郁,配合埋蕃茄酱,
呢个经典组合真系无可能会出事。
不过注意既系一定要衬热食,
同埋如果唔食得辣既朋友要小心食到颇辣既墨西哥辣椒呢!
其实呢款系猪颈肉串烧配薄脆片,
好有泰菜Feel既一道菜式!不过就唔知关石澳咩事啦HAHA
猪颈肉肥瘦适中,烧得岩岩好唔会太过㶶,
食落仍然外脆内嫩,个人觉得点堆酸酸甜径既酱汁黎食味道更加好!
除左泰式串烧,估唔到佢呢到竟然仲有墨西哥菜食!
呢款墨西哥薄饼外层薄软,入面除左夹住满满既半溶芝士之外,
仲有混合埋烟熏猪肉碎,味道非常香浓,层次丰富!
而且附上两款酱料,客人可以随个人喜好去选择点咩酱。
如果中意Creamy细滑口感既有牛油果酱,
想清新D亦可以点酸酸甜甜既蕃茄酱黎解解腻滞。
要数全晚我最爱既菜式一定系呢款窝夫!
同Pizza bagel一样切成可以一口一件既Size,
好岩系酒吧呢D场合用黎做佐酒小食!
窝夫上枱时仲系暖笠笠,似港式格仔饼个种软腍口感,
而且鸡件肉质嫩滑,点埋佢附上既BBQ酱一齐食,
甜甜酸酸咁够哂惹味! 夜D Happy Hour完左灯光就开始转暗,
岩哂一班朋友听住歌Relax下。
估唔到一间新开酒吧食物方面既水准咁高,
款式特别又有心思,味道亦都好好,
唯一系食物既等候时间有D长,
不过大家饮下野倾住计都好快有得食,都唔算太大问题,
加上装潢又咁有Style,绝对可以再Encore啦!