2022-09-04
【西九文化区台湾菜🇹🇼】今日去左位于西九嘅故宫文化博物馆 睇完之后觉得好肚饿 系附近见到有珍珠奶茶🧋嘅餐厅 拿拿临攞飞排队~*原汁红烧酸菜牛肉🐮细面 $128有粗幼面选择 我拣左幼面 餐厅放左好多葱同蒜 (唔钟意嘅朋友可以系落单前叫走葱 所以好香 感觉太多 早知叫走葱)酸菜另外攞个碟装住 可以分开食 或者可以好似我咁摆入去捞埋一齐食 酸酸甜甜 再配牛腩 烟烟韧韧 咬落弹牙 又有嚼劲 同埋d面好夹唔会容易断 食落爽口 适合喜欢清淡口味嘅朋友 (我本身口味边重)*金玡居清炖牛肉🐮面 $108呢个都好清淡 可能因为系清炖牛肉面 有好多肥牛片 可以点黑醋酱汁一齐食 好爽口又惹味 不过汤汁同埋整体口感偏淡 拣左粗面 无原汁红烧酸菜牛肉面好食 都系有好多葱同蒜 唔记得走晒佢地 *黑糖珍珠奶茶 🧋(冻 少甜)$38呢个真系无咁甜 奶味唔系好重 茶味都系 似d冰🧊 系入面融化之后 沟水同奶茶嘅感觉 胜在珍珠够q弹 烟烟韧韧 有d失望 唔值呢个价 奈何系景点区 所以偏贵*黑糖珍珠奶茶 (热)🧋 $36呢个我地无叫少冰 所以奶味重 茶味都系 混合一齐香滑浓厚 配埋珍珠🧋 可能要叫正常糖先好饮 吸取教训⭐️
*原汁红烧酸菜牛肉🐮细面 $128
*金玡居清炖牛肉🐮面 $108
*黑糖珍珠奶茶 🧋(冻 少甜)$38
*黑糖珍珠奶茶 (热)🧋 $36
⭐️整体评分: 3/5
📍地址:金玡居(尖沙咀西九文化区博物馆道8号香港故宫文化博物馆地下低层Museum Cafe 2)