2021-05-31
❀ 皓民冰室 #将军澳 ❀❗️西九Hooman踩过界 全新fusion港式菜餐厅❗️——————————————————位于西九嘅人气热狗Hooman,除咗喺天后开咗Cafe之外,最近仲喺踩过界喺将军澳开埋fusion茶餐厅🔥PS将军澳最近真系有好多新Cafe!当中加入咗好多特色元素,玩转港式茶餐,包括有咸蛋黄酱、芥末蛋黄酱嘅肠粉,猪软骨伊面等等,务求令茶餐厅打入年轻人市场。装修比起一般茶餐厅啊光猛舒适,仲系动物有善,亦有儿童餐选择,绝对有花心思切合附近街坊嘅需要😆。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 半熟蛋猪软骨伊面 $78 (4/5)茶餐厅都难得一遇嘅伊面呢度居然有,仲要系自家制🤩!用上新鲜鸡蛋同埋精纯菜籽油制作,加上古法打面,口感比一般嘅伊面粗身弹牙,个人认为其实似上海粗面多过伊面,不过因为我本身钟意烟韧嘅面条,所以都几钟意呢款👌🏻。猪软骨酱汁味道浓郁,虽然唔算好多,但够晒稠好挂面。猪软骨一半爽口脆骨,一半软骨,不过啲肉就有少少鞋。.☞ 爆馅厚多士 $68 (4.1/5)超邪恶😋完全系一个升级咸牛肉蛋治!用上3.6牛乳炒成嘅滑蛋,加入咸牛肉叉烧,同埋一层口口嘅花生酱,就咁听个配搭都已经够晒滋味!烘到香
❗️西九Hooman踩过界 全新fusion港式菜餐厅❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 半熟蛋猪软骨伊面 $78 (4/5)
茶餐厅都难得一遇嘅伊面呢度居然有,仲要系自家制🤩!
猪软骨酱汁味道浓郁,虽然唔算好多,但够晒稠好挂面。
猪软骨一半爽口脆骨,一半软骨,不过啲肉就有少少鞋。
☞ 爆馅厚多士 $68 (4.1/5)
超邪恶😋完全系一个升级咸牛肉蛋治!
烘到香脆嘅厚多士夹埋一齐食,好味!
☞ 百变四食肠粉 $40 (3.6/5)
将肠粉换上新衣裳,唔再系麻酱、豉油、甜酱,而系咸蛋黄酱、芥末蛋黄酱、辣茄汁、海鲜酱😯。
本身睇餐牌以为系四只酱汁捞埋,原来系分开,各有特色,味道系唔错,尤其系咸蛋黄酱真系好浓郁。
不过同肠粉有少少分开嘅感觉,反而想就咁食啲酱。
☞ 夹心咖央西多士 $48 (4/5)
富有油炸香气嘅西多士,配上浓厚嘅咖咉酱。
两者同样都系我嘅最爱,如果你都钟意咖央应该会爱上😍。
☞ Espresso Affogato $58 (3.7/5)
Hooman原身作为一间Cafe,即使转走茶餐厅路线,依然保持Cafe嘅元素。
呢一杯affogato就系其中之一。
系自家制嘅牛奶雪糕,配上酸味较重嘅espresso,两者平衡得唔错。
反而就咁食个雪糕就唔算好特别🤣。
☞ Latte $38 (3.9/5)
另外其他Cafe常见嘅咖啡都有,嗌咗latte,味道偏nutty,唔错。
而且好大杯,唔算太贵👍🏻。
☞ 红豆椰子鲜奶 $48 (3.5/5)
茶餐厅常见嘅红豆冰!
呢度就换上成椰子鲜奶,自己觉得都好饮,不过就同普通红豆冰冇太大分别🙈。
——————————————————
✨整体味道: 3.7/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
有趣地加入特色元素,为日常茶餐增添玩味🔥不过价钱略比一般茶餐厅贵,味道冇想像中特别,胜在环境服务优质过一般茶餐厅,系pet friendly ,亦有儿童餐选择,颇为贴心。