2017-10-12 797 浏览
踏入十月又系我至爱蟹蟹嘅肥美季节, 大闸蟹未有得食, 今日率先来 Master Kama食个西式全蟹顶顶瘾先, Master Kama 主力推阿拉斯加蟹及法国膏蟹而非中国蟹, Master Kama 位于铜锣湾地铁站附近, 地理位置非常方便, 门前的磁砖颇有欧陆情调。装修走简约西式舒服路线, 充满活力的年轻人的感觉。餐厅提供两款蟹餐; Holy crab one ~ 法国膏蟹海鲜拼 或 Holy crab two 阿拉斯加蟹 SHABU SHADBU。 同朋友商量后, 我哋决定食Holy crab one ~ 法国膏蟹海鲜拼, 套餐包下列食品; 1 box 前菜六小钵1 芝士蟹肉酿蟹盖2 蟹肉芬奴意式烤面包1 Master 海鲜膏蟹拼盘配惹味香草牛油汁2甜品其他海鲜都好似几正, 我地见隔离台的龙虾面包砖都好靓。木合盛载的前菜 ~ 六小钵酸辣罗勒海蚬 ~ 酸酸辣辣罗勒汁, 非常惹味, 海蚬唔系好大只, 但肉质鲜甜嫩滑, 完全唔韧。虎虾配芒果慕斯 ~ 爽口的虾肉配上香香甜甜的芒果慕斯及带少许酸的番茄粒, 又系醒胃的开胃前菜。柚子醋海藻沙律 ~ 愈来愈多食肆用海藻做沙律, 既爽口又健康美味,

装修走简约西式舒服路线, 充满活力的年轻人的感觉。

1 box 前菜六小钵
1 芝士蟹肉酿蟹盖
2 蟹肉芬奴意式烤面包
1 Master 海鲜膏蟹拼盘配惹味香草牛油汁
2甜品

其他海鲜都好似几正, 我地见隔离台的龙虾面包砖都好靓。

木合盛载的前菜 ~ 六小钵
柚子醋海藻沙律 ~ 愈来愈多食肆用海藻做沙律, 既爽口又健康美味, 配上简单的沙律汁或醋汁已经很好食。
蟹子日式冻豆腐 ~ 冻豆腐淋上芝麻酱再加少蟹子, 又香又惹味, 仲食到蟹子的卜卜脆口感。
蟹肉玉子烧 ~ 鲜甜蟹肉配嫩滑玉子烧, 一啖入口, 爽甜又滑溜。
海盐枝豆 ~ 无咩特别

前菜六小钵

蟹肉芬奴意式烤面包
芝士蟹肉酿蟹盖

望落有啲似吞拿鱼酱, 入口却大不同, 一梳梳的蟹肉爽甜, 而罗勒酱清香偏淡, 味道跟蟹肉很配搭, 至于那个意式烤面包, 口感烟韧, 不是香脆型, 重麦香。

蟹肉酿蟹盖配三文鱼子及火箭菜
芝士蟹肉酿蟹盖

蟹肉味道跟蟹肉芬奴的差不多, 但蟹肉嘅份量就多好多, 可以一羹羹咁放入口, 配埋蟹子食, 鲜爽甜美, 食蟹有人拆埋肉, 食得坚爽!

Master海鲜膏蟹拼盘配惹味香草牛油汁
Master 海鲜膏蟹拼盘配惹味香草牛油汁

很多红膏的法国膏蟹, 比起大闸蟹, 法国膏蟹嘅肉就比较多, 相对嚟讲蟹膏亦比较实净, 如果能够再大只啲、再多肉啲及一只而不是半只就更加好了。

海鲜拼盘除咗法国膏蟹, 还有青口、虾、砚、鱿鱼、粟米、薯仔、红萝卜及泰式椰菜仔等, 真系海鲜盛宴, 一次过品尝多种海鲜, 海鲜质素也不错, 几新鲜, 不得不提佢个香草牛油汁, 有点似墨西哥汁, 不过系轻辣及轻淡版本, 清清的香草及微香的牛油混合而成, 清淡微辣酱汁嘅好处系唔会抢咗海鲜嘅鲜味及原味, 吸晒海鲜汁的红萝卜、薯仔及配菜真系好好食, 特别系红萝卜, 又香又甜又腍

绿茶蕨饼
绿茶蕨饼

蕨饼劲浓的绿茶, 带点甘及微苦, 喜欢绿茶的朋友应该会like, 我对绿茶麻麻, 所以配点附上的黑糖水食, 甜甜地, 好食好多呢。