2023-10-29
今日去咗启岸商场揾嘢食,呢个商场嘅装修真系又靓又高档!嚟到呢间Still,系一间西日Fusion嘅餐厅,入到去,先有两杯Welcoming drink,系万圣节主题嘅Bloody Mary,辣辣哋咁又几过瘾!同埋有木鱼蒜粒渍物做个前菜,味道浓郁!我哋就叫咗个「二人晚市套餐」($698),可以拣三款Tapas、一款Main同一款甜品,我第一款Tapas系「招牌生牛肉他他」,牛肉他他好聪明咁加咗洋葱粒同青瓜粒,令本身已经好鲜甜嘅牛肉,再添上咗一啲嘅甜味同口感,个感觉就更加fresh!而餐厅仲有好多种自家制嘅包,最plain嘅软法包最衬他他,略带微甜,可以突出他他嘅香味,另外佢哋仲有橙皮面包同酸种面包,两种包都各有特色,就咁食都觉得好好味,令我更加钟意呢个他他!另一款叫咗「香烤胡椒蟹肉饼」,呢款我都好钟意,蟹肉饼有满满嘅肉丝,咬落外脆内软,入面非常绵滑,加上食食吓又有啲胡椒味走出嚟,上面又淋咗啲蟹膏酱,味道十分丰富,亦都好有诚意。最后一款系「啤酒蒜片虾」,呢款比我有啲中式嘅感觉,啤酒汁做底,上面系有啲避风塘风味嘅蒜片、辣椒丝,捞埋啲虾嚟食,咸香味突出,都几惹味。主食我哋就叫咗「招牌西班牙海鲜
嚟到呢间Still,系一间西日Fusion嘅餐厅,
入到去,先有两杯Welcoming drink,
系万圣节主题嘅Bloody Mary,辣辣哋咁又几过瘾!
同埋有木鱼蒜粒渍物做个前菜,味道浓郁!
我哋就叫咗个「二人晚市套餐」($698),
可以拣三款Tapas、一款Main同一款甜品,
我第一款Tapas系「招牌生牛肉他他」,
牛肉他他好聪明咁加咗洋葱粒同青瓜粒,
令本身已经好鲜甜嘅牛肉,再添上咗一啲嘅甜味同口感,
个感觉就更加fresh!
而餐厅仲有好多种自家制嘅包,最plain嘅软法包最衬他他,
略带微甜,可以突出他他嘅香味,
另外佢哋仲有橙皮面包同酸种面包,两种包都各有特色,
就咁食都觉得好好味,令我更加钟意呢个他他!
另一款叫咗「香烤胡椒蟹肉饼」,
呢款我都好钟意,蟹肉饼有满满嘅肉丝,咬落外脆内软,
入面非常绵滑,加上食食吓又有啲胡椒味走出嚟,
上面又淋咗啲蟹膏酱,味道十分丰富,
亦都好有诚意。
最后一款系「啤酒蒜片虾」,
呢款比我有啲中式嘅感觉,啤酒汁做底,
上面系有啲避风塘风味嘅蒜片、辣椒丝,捞埋啲虾嚟食,
咸香味突出,都几惹味。
主食我哋就叫咗「招牌西班牙海鲜炒饭」,
饭底偏淋身,有好浓重嘅茄香味,食落口感较Creamy,
其上嘅海鲜真系好足料,除咗有常见嘅鱿鱼圈外,
特别欣赏餐厅加咗一啲日本元素,有三文鱼籽同炙烧左口鱼边,
三文鱼籽令个饭多咗种另类嘅风味,成件事会refreshing咗好多,
而左口鱼边入口即溶,油脂味重,估唔到又同个饭几夹!
炒饭份量都多,两个人Share食都好够!
甜品就试咗「烟韧之选」,
有两款蕨饼,一款系配黄豆粉,另一款系配绿茶粉,
软糯嘅蕨饼加上好香嘅调味粉,有种甜甜嘅幸福感。
另外一款热辣辣嘅系有西班牙油条之称嘅小吉拿棒,
咬落蛋香味十足,配上朱古力酱,邪恶得嚟又超级好食。
餐饮第二杯免费,我哋就叫咗一杯「招牌西班牙水果茶」($58)、一杯「鲜奶咖啡」($45),
水果茶有多种水果嘅风味搭配,饮到嘅有香橙、苹果、蓝莓等等,十分鲜美;
咖啡就较浓,有啲焦香嘅风味,个杯都好靓!
最后店员仲送多咗两块曲奇比我哋试吓,好可爱!