2023-07-19
餐厅:茴香 (尖沙咀)地址:尖沙咀山林道38号银座38 17楼我相信只有不停求变、精益求精、尽善尽美嘅餐厅先至可以喺香港呢个咁大竞争性嘅美食天堂生存落嚟💪, 茴香呢间喺香港开咗接近两年嘅泰西式fusion餐厅,3个月前以全新形式重新开张,请嚟五星级大厨亲自炮制每一道菜🧑🍳,加上新环境同新Menu,比以往带嚟更多惊喜🎊「茴香」喺泰国一种香料,老板希望餐厅可以加多啲泰国料理嘅元素同特色🇹🇭;而佢哋有做埋私房菜,可以tailor-made客人嘅需要,只要定好人均budget同提前同餐厅沟通好,餐厅就会为客人度身订造餐单,比香港人喺度试到更多独一无二嘅菜式😎今次过嚟食佢哋原价$988嘅Premium Set For Two($698),卖点之一嘅当然喺包埋嘅Semi-Buffet,而且定期会转换唔同嘅时令菜式。今期比较吸引嘅就有加拿大雪场蟹脚🦀、三文鱼脆脆、灯笼肠、茴香鸡肉沙律,同多款唔同口味嘅芝士:艾斯阿格芝士、蓝芝士同芳提娜芝士🧀,食返十只八只鲜甜嘅蟹脚都值回个价🤩先上枱嘅有蒜蓉多士同是日餐汤——南瓜忌廉汤🎃,另外叫特饮有半价优惠😍,叫咗杯经典泰式奶茶(半价$28)同Beauty and
地址:尖沙咀山林道38号银座38 17楼
今次过嚟食佢哋原价$988嘅Premium Set For Two($698),卖点之一嘅当然喺包埋嘅Semi-Buffet,而且定期会转换唔同嘅时令菜式。 今期比较吸引嘅就有加拿大雪场蟹脚🦀、三文鱼脆脆、 灯笼肠、茴香鸡肉沙律,同多款唔同口味嘅芝士:艾斯阿格芝士、蓝芝士同芳提娜芝士🧀,食返十只八只鲜甜嘅蟹脚都值回个价🤩
先上枱嘅有蒜蓉多士同是日餐汤——南瓜忌廉汤🎃,另外叫特饮有半价优惠😍,叫咗杯经典泰式奶茶(半价$28)同Beauty and the Beast(半价$79), 前者茶味香醇🌱,奶同茶嘅比例调配得好好,互相补足,用埋奶茶整成嘅冰球,就算啲冰开始融都唔会令奶茶香变淡,非常细心❤️; Beauty and the Beast喺红酒加利宾立同青柠🍷,喺萤光底下喷上闪粉✨,梦幻而令人赞叹,绝对喺打卡首选📸
✝️阿根廷红虾扁意粉配青柠红虾他他
原只红虾🦐,配上切成粒嘅红虾他他,再加埋用红虾头膏去调制嘅酱汁,喺同一碟扁意粉呈现咗红虾三种唔同嘅层次🍝,甚至可以话喺三重滋味👍,特别拣选鲜甜弹牙嘅阿根廷红虾同泰国红虾, 成碟扁意粉香浓而不腻,钟意重口味嘅人一定啱食
✝️香煎加拿大猪鞍配薯菜及黑莓汁
加拿大猪鞍用咗与别不同嘅方式上枱,大厨预先将猪鞍切成一片片,表面煎成微微焦脆,成个感觉就好似食紧猪颈肉咁😝, 再靓靓咁砌返做猪鞍本身嘅型态,妈呀究竟我喺食紧猪颈肉定猪咁鞍呢😆?唔理喇!配埋酸甜解腻嘅黑莓汁,总之好食就得啦🤣
如果呢个Set包埋甜品同饮品就Perfect😌,不过其实有任食嘅Semi-buffet已经好满足🤪,仲有多款新鲜水果可以食🍉🍈