2019-05-05
1957 浏览
自从养成左运动习惯,平日夜晚运动前后成日想揾健康少少既快食,就发现以加工油腻食品为主既连锁店/茶餐厅以外,其实选择唔多。 今晚做facial前有一个钟空档填下肚,就发掘左间小店医肚。西洋菜饺牛根米粉 ($39)本身好钟意食西洋菜,自从系圆方试过西洋菜饺就开启左一个新世界,只要见到都会叫。 西洋菜饺真材实料,塞满哂菜之余肉既比例都好好,感觉到菜梗既爽脆同嫩滑既肉馅,咸淡适中有肉鲜味。 值得一赞调味做得唔错,突出到西洋菜独有既香味,本身肉馅亦吸引到人一啖接一啖食唔停口。牛根份量十足,炆得够火候够浆口,充满胶质软糯甘香,大大件唔会碎湿湿。 的确系好入味,但食到尾略咸。 其实今次唔系第一次帮衬,上次叫西洋菜饺拼墨鱼虾条米线,配料就好满意,但印象中汤底偏淡。 今次有腩汁既加乘就好完美,好食左几百万倍之余又唔会油。 米粉虽然唔系好索汁个种,但配埋腩汁汤底好清甜爽口,下次黎叫牛腩牛根以外既配料要问下可唔可以加腩汁先得。另外留意到一般双拼会有三只西洋菜饺,可能牛腩牛根成本较高,只系拼两只西洋菜饺,唔太够喉。腐乳通菜 ($15)一般粉面铺既郊外油菜只系得烚到腍哂再点蚝油既生菜/菜心,难得见到腐乳通菜当然
一般粉面铺既郊外油菜只系得烚到腍哂再点蚝油既生菜/菜心,难得见到腐乳通菜当然即叫。 虽然唔系好幼嫩个种通菜,但系新鲜腍滑既。 最有惊喜既系腐乳酱系好有诚意既自家制酱料,带酒香同南乳香味,余味带甜。 讲真食完个面已经好饱,但腐乳酱太好味既关系忍唔住清碟,必叫。
有几款手造饺子同手打丸类都可以外卖生料,丸类由$80 - $100/斤不等,听落好似偏贵,但偷听到其他客人买个时可以讲明要半条炸鱼片/几多粒炸鱼蛋咁买,丰俭由人。 仲有下场就唔买咁多住,要左一打西洋菜饺,返去渌熟第日带饭,美味依然。
整体格局同味道都好有家庭式感觉,店员亦好热心提我外卖饺既保存期限,有下次。