2021-08-02
西湾河低调印度菜小编有个习惯,就是爱沿途留意横街窄巷🤓,看看有没有特色食店小舖🏚,发掘区内宝藏🔮!刚巧踏足西湾河,在大路上忽然看见一条绝不起眼的小横街内,有一个大红招牌写著「皇子印度餐厅」✨!真系好低调㖞,不过又叫皇子⚜️好高调㖞!好混乱呀😂🤣!看看门口的剪报,原来厨师大有来头😍!曾在同区摘星米之莲印度餐厅工作超过10年🤩!信心大增😄!马上入场😙!餐厅店面不大,约有6-8张枱,就是完完全全的印度餐厅喇😙!店员全是印度人,用中文或英文沟通也没问题👌🏼,最方便其实是用身体语言😂,用手指在餐牌📕上指指指👈🏼🤣!一坐下店员已送上一碟威化胡椒饼🔺及薄荷酱😍,胡椒饼香脆,配合薄荷酱🟢真系绝配👍🏻。❇️餐汤饮唔出系咩汤😂,从颜色推测🔸可能是南瓜汤🥣。不太有味😅(建议加点黑胡椒好些),反正不是主角喇😆!但小编都会饮晒佢嘅!不浪费就是饮食的好习惯😋!❇️蕃茄汁咖喱牛腩 配Naan $98一碗深啡色嘅咖喱,入面有5-6块牛腩😙。食落有少少甜酸🥰蕃茄及咖喱味,完全唔辣😙,但就唔见蕃茄🙂。牛腩入晒味😆,又淋又肥瘦适中,入口即融,好味😋。啲汁又够浓去配Naan食,好味嘅😙!❇️板烤羊鞍扒配咖喱汁 配千层饼
❇️餐汤
❇️蕃茄汁咖喱牛腩 配Naan $98
❇️板烤羊鞍扒配咖喱汁 配千层饼 $128
先有一碗咖喱汁上枱,小编仲傻更更问闵人什么😂,后来一个热辣辣铁板上枱😍!羊鞍扒比想像中大只🤩,仲要有三大只🍗🍗🍗!喳喳声即时让小编生猛晒😆!佢烤到大约八成熟,所以食的时候肉很嫩滑☺️,有羊味又唔太骚😋,不加咖喱汁已经够味,加埋又系另一种感觉😋!
❇️Mango Lassi $15
基本印度餐厅必有饮品,感觉像是一般浓缩的芒果汁加水加冰😅,都系一样,不是主角喇😂。
整体而言,餐厅热食有质素,也富印度色彩😙,性价比高,期待下次再试更多食物😋。
🔱:皇子印度餐厅
🔆:西湾河筲箕湾道240号海富楼地下后座