幸福锅琴日去咗西湾河太安楼食野,太安楼出名多野食系人都知,但我发现太安楼好多一条条柱阻住轮椅人士进入,等我迟d一次过投诉,等申诉专员公署调查完成之后,我就会一次过用电话投诉!讲返幸福锅餐厅先,问人先知要过咗油站转右先见到,餐厅门口有一级,又系出动我块板嘅时候!入到餐厅都算宽落,环境舒服,店员帮我揾咗近门口嘅座位比我坐,餐厅大约有30个位比人坐,下午茶时段好爆场,香港人除咗睇好唔好食,第二一定睇平唔平,性价比高唔高,我觉得呢间餐厅性价比算好高!1. 麻辣什锦牛肉锅(小辣)配 白饭$98+古早仙草三色芋圆$22(9/10)呢个麻辣什锦牛肉锅都几麻辣,辣过其他餐厅嘅小辣,呢个小辣等于出面中辣,呢个锅入面有娃娃菜、牛肉片、猪肉水饺、花枝丸、鸭血、沙白、米血糕、大肠、韭菜、金菇、炸支竹、鸣门卷、青豆角同粉丝,份量超多!锅有粉丝搞到我食唔哂一碗白饭,我可以话足够2人一齐食!跟餐可以加$22配古早仙草三色芋圆糖水,呢碗芋圆糖水入面有红豆、仙草同三色芋圆,三色芋圆每色各4粒,份量超多,又唔甜,劲好味!😋😋😋2. 花雕鸡卷麻辣拌面$42+黑糖珍珠奶茶$8(9/10)呢个麻辣拌面都几麻辣,拌面上面仲有少少
幸福锅

锅有粉丝搞到我食唔哂一碗白饭,我可以话足够2人一齐食!

2. 花雕鸡卷麻辣拌面$42+黑糖珍珠奶茶$8(9/10)
呢个麻辣拌面都几麻辣,拌面上面仲有少少卤肉,呢个餐仲有3旧花雕鸡卷,鸡卷有淡淡花雕酒味!
跟餐可以加$8配黑糖珍珠奶茶唔会好甜,奶同茶唔会互相抢,而且够滑,珍珠烟韧,唔会硬心!👍👍

3.紫薯蕃薯球$28(7/10)
呢个紫薯蕃薯球好q弹,紫薯球3粒,蕃薯球3粒,如果大粒少少就更好!👍

4.士林咸蛋芋泥酥(3件)$32(9/10)
呢个芋泥酥炸得好酥脆,入面有爆多芋泥同少少咸蛋 !👍👍👍

2人总共价钱$230

个人口味总评分:8.5/10

地址:西湾河筲箕湾道57-87号太安楼地下G25号舖

#幸福锅 #台湾菜 #一人火锅 #芋圆糖水 #芋泥饼 #西湾河美食 #相机食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 士林咸蛋芋泥酥
  • 麻辣什锦牛肉锅