2021-11-08
就算系平日,只要工作压力大,都想好好慰劳自己。今日就去咗西湾河海边食日本嘢。朋友一呢就叫咗两杯生啤减减压~我哋叫咗苹果汁,都好适合配海鲜。首先叫嘅有特大北海道厚岸蚝,果然真系有咁上下分量,有半只手掌咁大,而且好好肉地,唔需要调味都咸咸地,重海水味。然后系本鲔寿司盛,有三款唔同嘅吞拿鱼,本鲔赤身吞拿鱼肉质结实,中本鲔鱼腩则脂肪分布均匀,留到最后食嘅大本鲔鱼腩油脂感浓厚,入口即溶,绝对系高享受。之后叫咗热食日本花鱼一夜干,言下之意,就系用盐水浸泡、一夜风干嘅方法腌制,唔需要点豉油都已经好入味,花鱼烧得啱啱好,外脆内滑,虽然调味已经恰到好处,但系餐厅都另外准备咗碟味道偏淡嘅酱油带出更多风味。然后嚟嘅系生烧白鳝,烧得非常之有技巧,鱼皮非常之脆,同时白鳝嘅肉亦都keep到好弹牙。主食方面,我哋就叫咗海三色丼同角切海鲜丼。三文鱼好新鲜,而且三文鱼味突出,油甘鱼就够肥美。角切海鲜丼用料同三色当差唔多,但系别有口感,牌招牌系玉子烧嚟,食落少少甜。
生啤
朋友一呢就叫咗两杯生啤减减压~
苹果汁
我哋叫咗苹果汁,都好适合配海鲜。
特大北海道厚岸蚝
本鲔寿司盛