2024-08-11 376 浏览
以往西湾河无乜纯素沙律或能量碗佛陀碗既选择, 多数要去到太古鲗鱼涌, 终于都有一间素食西餐喺呢区出现。Lunch set 试左超级能量碗, 有一块合桃麦饱, 黑豆, 粟米, 车厘茄, 天贝, 无花果, 藜麦加沙律菜。由于唔多餐厅有得食黑豆, 我应该会继续encore。材料都几新鲜, 我无落过 Filter 影出黎就系咁既颜色。由于我成日食Salad bowl/All day breakfast, 材料新鲜都唔系必然, 所以佢既材料值得一赞。Lunch set 仲有一份甘笋汤, 我之后有遇过磨菇汤同埋红菜头汤, 可能每日都唔同。前菜有素炸鱼皮(我走左蛋沙律), 加两片蒟蒻。蒟蒻无咩味道, 后来再去已换左红菜头。炸鱼皮其实系紫菜, 几好食。一场黎到都试下menu 上唯一既纯素甜品Vegan Tiramisu, 同大家既食评一样味道一般, 第一口食到酒味, 之后就没有了。佢既Vegan tiramisu 对我黎讲甜左d, 不过因为我另外点左Irish coffee, 落少少Irish coffee酒味提升左又好食左wor。要赞下佢既Irish coffee, 宜家唔系好多地方有得饮, 佢真系

超级能量碗

素炸鱼皮

Vegan Tiramisu 纯素提拉米苏

要赞下佢既Irish coffee, 宜家唔系好多地方有得饮, 佢真系整杯咖啡都有酒味, 但我无刻意改植物奶, 要问下店员做唔做到vegan。

Irish Coffee 爱尔兰咖啡

Baileys latte都正, 头半杯baileys 味好够, 味道就甜过Irish Coffee。

Baileys Latte 百利甜酒拿铁

我见有唔少人专登落黎外卖咖啡, 佢既long black 偏酸, 我就麻麻地, 但Americano好饮过好多连锁店, 附近饮咖啡既街坊不妨试下。

Americano 美式咖啡

超级能量碗