2021-12-05
同妈妈去西湾河 lunch,喺OpenRice 见呢间无论喺服务、环境同食物质素都几好评分,所以去试下。结果真系无令我哋失望。地方唔太但好cozy,家庭式装横,有少少日本吃茶店嘅感觉。服务诚恳真挚,唔会怕问多两句烦到人。食物都有惊喜。我哋点咗三文鱼牛油果饭、牛油果蘑菇酸种多士同豆腐mousse蛋糕,配埋斑兰菊花茶同蜜糖菊花茶。前者个三文鱼牛油果饭,份三文鱼系一粒粒煎香咗嘅,牛油果熟透,配埋蛋黄酱同粟米粒,好似冲绳吧塔塔饭,好好捞,好好食。牛油果蘑菇酸种多士亦系正常发挥,加埋沙律菜,好清新,无负担。两款花茶都加左少少蜜糖,唔会过甜,好清香。豆腐mousse蛋糕个样已经好加分,淡淡嘅豆腐味,佢用嘅系甜菊糖,减紧肥都唔怕食。呢间餐厅食嘢,好似去咗朋友屋企咁,好亲切,食物份量轻型,食嘅系食物嘅原味道,唔系靠酱汁吊味。好适合啲想出去食,又唔想太重口味 / 份量太多 / 怕肥嘅人。不过追求浓味/啖啖肉嘅就就未必岩喇。
地方唔太但好cozy,家庭式装横,有少少日本吃茶店嘅感觉。
服务诚恳真挚,唔会怕问多两句烦到人。
两款花茶都加左少少蜜糖,唔会过甜,好清香。