2024-03-17
西营盘有众多Cafe选择,不过要揾间坐得舒服,咖啡&野食又好嘅又坐得舒服就唔系太多。行过第一街发现新开The Wick Cafe ,空间几舒服。豆系店内自己炒,店主话每期都有指定single origin,我试左洪都拉斯,朋友试左House Blend,都十分出色。睇得出系好有心嘅小店,整体嘢食都唔错。叫咗个Carbonara, Chicken Pesto Penne & Spicy Salami Pizza, 特别过Pesto同Pizza超有惊喜,Pesto 个青酱系我香港食过最正之一。另外平时Cafe D Pizza 都系麻地,但呢间竟然有意式Pizza,个饼底好香。临走店员仲推介我买咗包日洒Ethiopia,第二日拎嚟做手冲超级正。同朋友舒舒服服咁就过咗一个周末。
睇得出系好有心嘅小店,整体嘢食都唔错。
同朋友舒舒服服咁就过咗一个周末。