2016-12-02
前几日,我个best friend生日,所以就带咗佢去一间拉面店食生日饭。之前上网见到呢间神豚系日本好犀利,今次就系香港开咗分店,选址西营盘,岩哂我地两个西环友!一入去见到个半开放式厨房,铺头细细,好有日本餐厅feel。餐牌嘅选择唔多,因为佢要承传「种类小,质素高」嘅宗旨,我地两个分别拣咗浓厚盐味猪骨拉面同浓厚猪骨拉面。佢呢度嘅拉面有两种面底可以拣,有细面同波纹面。我地一人叫咗一样试下。波纹面好爽而细面又唔会太稔,有质素!我个盐味浓厚汤底就会稠身小小而普通浓厚汤底就会稀小小,两款都唔会好咸,同食嘅时候,汤汁可以挂到上面条上面,认真唔错!加上有三块大大块嘅叉烧,好足料,好食过某某连锁店好多好多!另外,我地仲试下佢嘅小食,炸鸡软骨,炸得啱啱好,唔会太油,几松化,又多,好野!大家快d嚟西营盘试下佢地嘅拉面啦!
之前上网见到呢间神豚系日本好犀利,今次就系香港开咗分店,选址西营盘,岩哂我地两个西环友! 一入去见到个半开放式厨房,铺头细细,好有日本餐厅feel。 餐牌嘅选择唔多,因为佢要承传「种类小,质素高」嘅宗旨,我地两个分别拣咗浓厚盐味猪骨拉面同浓厚猪骨拉面。佢呢度嘅拉面有两种面底可以拣,有细面同波纹面。我地一人叫咗一样试下。波纹面好爽而细面又唔会太稔,有质素! 我个盐味浓厚汤底就会稠身小小而普通浓厚汤底就会稀小小,两款都唔会好咸,同食嘅时候,汤汁可以挂到上面条上面,认真唔错!加上有三块大大块嘅叉烧,好足料,好食过某某连锁店好多好多! 另外,我地仲试下佢嘅小食, 炸鸡软骨,炸得啱啱好,唔会太油,几松化,又多,好野! 大家快d嚟西营盘试下佢地嘅拉面啦!