呢间西营盘嘅小餐馆由 Brut! 前主厨Gavin Chin主理,开业个时已经bookmark咗要到访!佢哋门口并唔显眼,一打开个环境靓得几有惊喜,好似行咗入去度假小屋咁~ 今次同朋友到访有订定枱,不过订唔到最靓个个白色岩石用餐区,下次嚟一定要早啲book枱request坐个到🤣同朋友一人嗌咗啲share~三款前菜入面,自己最钟意嘅就系Duck croquette ($178),上菜嘅时候餐厅仲会加入佢哋满满鸭肉精华嘅秘制酱汁,鸭肉可乐饼炸到外面酥脆,内里鸭肉软腍,面头加埋芝士真系邪恶到爆🤤 Scallop ceviche ($168) 带子都几鲜甜,搭配自家制 XO 酱、杏仁奶、紫苏叶同柚子肉,感觉 XO 酱令成道菜更惹味,杏仁奶就令酱汁更厚身,紫苏叶同柚子肉就为呢道菜带来清新嘅后调,自己觉得呢个配搭几有惊喜😆 Baby Kai Lan ($118) 同样好出色,自己未食过处理得咁出色嘅芥兰,完全冇平时芥兰嘅苦涩味,亦都好新鲜,芥兰用昆布汤煮,食落仲有一阵麻油香,加埋柚子啫喱个配搭几特别~主菜嘅dry-aged threadfin ($238),店家每日买新鲜鱼返嚟亲自去骨,食落去真

主菜嘅dry-aged threadfin ($238),店家每日买新鲜鱼返嚟亲自去骨,食落去真系啖啖肉零舍满足~煎鱼嘅火喉都掌握得好好,鱼皮煎到微微香脆,鱼肉仍然保持嫩滑,蕃茄黑橄榄牛油绝对系加分位,蕃茄味系超~浓郁,加埋汇集各款香料嘅酱汁,同鱼肉相辅相成😛

食到最后仲追加咗份Mashmallow icecream ($108),呢份都几特别,底部系棉花糖嘅雪糕,食落去真系有啲棉花糖嘅texture,顶就铺满Chocolate crumble同超香嘅banana mousse,两者味道几平衡,自已觉得甜品都几有新意🤍
呢到仲有多款Cocktail ($128),Zeta由rum搭配乌龙茶、桃同牛奶,浓度唔会太高,Pi就以椰子为主调,偏夏日风情~

总括嚟讲,呢一间餐馆环境同食物出品都相当有质素,钟意佢哋餐点嘅设计好有心思,设计到一啲惊喜位,特别一赞系座位真系坐得好舒服,灯光同设计配合令成件事好有情调,而且侍应整体都几殷勤,好细心留意客人需要,而且feel到佢哋对自家出品都好有信心,推介大家一试💁🏻‍♀️