2022-12-19
呢间喺大角咀有名嘅甜品店终于载誉归来,仲要喺屋企附近嘅西营盘重开,二话不说就立马冲去一试。传统仙草芋圆呢度嘅三色芋圆全部新鲜自家制,所以食落嘅口感比出面嘅更烟韧,更有咬口。食得出原材料嘅味道。除咗有三色芋圆之外,仲有好多款嘅配料,好似有仙草、白玉、薏米、红豆、粉菓同埋珍珠。但我太夜去所以珍珠用咗水晶寒天代替。呢碗糖水用料十足,口感味道都好丰富。芒果糯米糍:糯米糍都系呢度嘅特色甜品之一,佢哋只系得星期五六日供应,想食要留意返日子,佢哋有几款口味,分别系朱古力、芒果同埋榴梿。我哋就拣咗芒果,糯米糍做到皮薄馅靓,有大大旧嘅芒果,清甜又多汁,超满足。自家冲制菊花普洱冷泡茶食完甜品好啱饮返枝茶清一清口腔,呢度就有自家制嘅菊花普洱冷泡茶,普洱茶解腻消滞一流,加埋菊花清热,同埋令茶中多添一份菊花嘅清香。
传统仙草芋圆
芒果糯米糍: