2018-04-18
[ 西营盘小店 • 一碗小面 ]同男友港岛一日游嘅终点站系高街鬼屋,泊好车后就揾入左附近呢间小店why noodles 觅食🤓🥚 皮蛋豆腐店员极力推介就姑且一试,本身谂皮蛋豆腐同一般出面嘅都唔会有太大分别,但原来系惊喜之作。出色嘅位在于佢嘅调味,豆腐上有西芹粒,令到食落好有口感,而特制酱汁酸酸甜甜,非常开胃🤤🐟 酸菜鱼成盆均系满满嘅鱼肉,底下舖满酸菜。本身担心汤底会唔会好酸,但原来啱啱好,微微嘅酸更伴随点鱼肉嘅鲜甜😋 而鱼肉都非常嫩滑但完全唔松散!汤嘅味道越见越浓味但唔会over,如果有个火炉喺底下heat住味道相信会更好👍🐐 孜然羊肉大赞菜式!!羊肉除左孜然外仲加入左好多唔同嘅调味同材料 ( 青椒、洋葱等等...)去炒,味道超香而且羊肉仲完全无毡味👍 最赞嘅羊肉仲完炒完一啲都唔干身,劲快速就KO晒!除左小菜唔错外,呢度嘅嘅服务都好抵赞,当店员见到我地望住本menu非常苦恼时即刻上前好热心咁同我地介绍适合嘅菜式,又会时不时问下客人菜式啱唔啱食~ 纵然系小小嘅一间店;廖廖可数嘅店员;却系人情味满溢❤
🥚 皮蛋豆腐
🐟 酸菜鱼