2024-03-27
旧年就到访过「万丽咖啡室」,睇番啲食评,原来刚好一年前嘅事,当时就为通番关嚟食餐好嘅。今次见到餐厅由依家到4月尾做紧西班牙主题自助餐,西班牙一向都颇有特色,加上又做紧啲优惠,所以,同老友嚟叹番吓。眨吓眼又一年,个环境当然无乜点变啦,柔和灯光加宽敞空间,依然予人感觉舒适,所以,整体感觉几舒服。而食物区都喺二字左右排开,集中晌一个范围,唔使左兜右转,亦都比较方便。上文都讲,今次自助餐以「西班牙」为主题,四周嘅墙上都贴有唔少西班牙嘅装饰,而菜式方面就有唔少西班牙特色菜。星期一至四晚计,成人收$808,星期五至日及公众假期成人收$848,另收10%服务费,晌官网网上商店预订有75折优惠。如果想再食平啲,可以考虑自助午餐,同样供应西班牙主题自助餐。冷盘先讲讲冷盘同沙律,就晌食物区嘅头位,选择够多㖞,唔喺一般嘅冻切肉肠、莎乐美肠。有好多款都喺主题菜式,包括西班牙蕃茄冻汤、数款西班牙腌肉肠、一款牛奶芝士及一款羊奶芝士、西班牙沙甸鱼、醋渍鳀鱼、西班牙蕃茄面包、烟三文鱼,仲有啲橄榄呀、酸瓜……等配料。Joselito西班牙火腿而一入门口就见到有侍肉师傅即场将西班牙火腿切片(限星期五、六先即场为客人切片)
眨吓眼又一年,个环境当然无乜点变啦,柔和灯光加宽敞空间,依然予人感觉舒适,所以,整体感觉几舒服。而食物区都喺二字左右排开,集中晌一个范围,唔使左兜右转,亦都比较方便。 上文都讲,今次 自助餐以「西班牙」为主题,四周嘅墙上都贴有唔少西班牙嘅装饰,而菜式方面就有唔少西班牙特色菜。星期一至四晚计,成人收$808,星期五至日及公众假期成人收$848,另收10%服务费,晌官网网上商店预订有75折优惠。如果想再食平啲,可以考虑自助午餐,同样供应西班牙主题自助餐。 冷盘
先讲讲冷盘同沙律,就晌食物区嘅头位,选择够多㖞,唔喺一般嘅冻切肉肠、莎乐美肠。有好多款都喺主题菜式,包括西班牙蕃茄冻汤、数款西班牙腌肉肠、一款牛奶芝士及一款羊奶芝士、西班牙沙甸鱼、醋渍鳀鱼、西班牙蕃茄面包、烟三文鱼,仲有啲橄榄呀、酸瓜……等配料。 Joselito西班牙火腿
而一入门口就见到有侍肉师傅即场将西班牙火腿切片(限星期五、六先即场为客人切片),薄薄一片,仲要砌到好靓仔。唔讲真喺唔知,原来「Joselito」呢个西班牙品牌已有150年历史,单喺呢点,啲火腿理应已够晒质素啦。
沙律吧阵容够晒鼎盛呀,4款沙律菜、大大少少近20款配料,如鲜虾、烟肉碎、露笋仔,配以4款自家调制酱汁,唔钟意嘅,可以简简单单淋啲油醋,但我就钟情蜜糖芥末汁同牛油果酱。此外,仲有款预制好沙律,包括意粉沙律、烟鸭胸沙律、蕃茄水牛芝士沙律、烤和牛沙律、海鲜沙律,喺唔想烦嘅懒人之选。 将最心水、最精选嘅沙律同冷盘放埋一齐,造就小弟呢碟超丰富头盘,样样都有啲,够晒多元化,色彩又够缤纷,睇见都已经好醒神。几款主题西班牙食材,果然有质素,尤其啲火腿,唔好见大片白色「肥膏」,出奇地无乜油腻感,反而有阵阵脂香,咸咸哋嘅味道,正呀喂!几款预制好嘅沙律亦都好食,食完胃纳大开。 海鲜
食自助餐最回本嘅一定喺啲冰镇海鲜啦,今次所见,就有法国面包蟹、澳洲青口、长蟹脚、翡翠螺同冻海虾,佐以几款酱汁,如鸡尾汁、辣芫荽汁、红酒醋同蜜糖蕃茄汁,都几特别。就目测所见,呢啲回本嘢好抢手,但成晚都见补货甚快,完全无间断供应。 刺身、寿司、卷物
就晌近门口,冻海鲜傍,小弟平常比较少晌自助餐度食寿司,因为自助餐所提供嘅一般都喺啲大路货色,但偶尔见到质素高嘅都会试试。今次就见啲帆立贝同八爪鱼好靓,仲有一款炙烧和牛寿司好有兴趣。 冰镇海鲜又喺样样试啲,拎满一大碟,再加埋 刺身嘅帆立贝同八爪鱼,做成一份海鲜拼盘咁。每一款都有其独特嘅鲜甜味,面包蟹好多膏㖞,蟹脚咸鲜味十足,虾肉同螺肉又爽,啲帆立贝果然喺刺身级,又大件,柔嫩鲜甜,真喺「鲜」入为主。 老友原来都几钟意 刺身、寿司,趁佢拎时我就搭单,再食啲帆立贝同八爪鱼,但重点喺想试件炙烧和牛寿司,的确好正,寿司饭捏得紧致却唔死实,烧和牛既有肉味,又带点油香,正呀喂! 汤品
呢度嘅汤品喺亮点,因为佢哋有提供是日炖汤,名称就无讲,但汤内睇得出有好多料,加上上次饮过确喺正,今回就当然翻兜。此外,仲有1中1西嘅「例汤」,前者写住龙虾菜汤,其实似喺加咗龙虾肉嘅碗仔翅咁,后者就喺南瓜忌廉汤。 覇气咁一次过试咗3款汤,包括西班牙蕃茄冻汤、南瓜忌廉汤同炖汤,可谓各有卖点。冻汤好少饮,入口清爽感极强;个南瓜忌廉汤亦都打得好滑溜,满满南瓜香味,等至于个炖汤,绝对喺高质量出品,饮落非常之清润,味道醇和,可以讲喺饮得出真材实料无欺场。
晌自助餐嘅即煮粉面、即煮意大利面……等等,都一律少试,因为太易饱肚,不过,偶有例外,就好似今晚咁,供应嘅喺马来喇沙,仲要配半只龙虾,够晒豪气,又合晒小弟心水,就算易饱肚都想试试,好彩老友都钟意,嗌一客两个人「些牙」。 个喇沙汤底入口真喺唔失礼,比一啲主打卖东南亚菜嘅餐厅所出品唔差得远,香味四溢,而面底可以拣油面或米粉,识食当然梗喺拣掺掺啦,至于只龙虾啲虾肉好爽口,充满鲜甜味,加上成嚿虾肉好易起出嚟,啖啖肉,食得超爽;此外仲有啲豆卜、芽菜同鸡蛋作为配料,制作绝对唔马虎。
另一个「长区」就喺摆放多种热食嘅食物区,晌呢度有好多精彩美食,先讲重点,就喺多款西班牙主题热盘,包括最大亮点嘅西班牙乳猪、西班牙海鲜炒饭,以及西班牙香菇炸丸子、西班牙薯仔蛋饼、西班牙榄油蒜香虾、香烤西班牙肠、香烤猪肉串,净喺呢几样已好精彩,仲有新鲜蒸焗波士顿龙虾。
晌热盘类嘅笃笃最尾,仲有一个即做慢煮牛柳嘅档口,点解要特别分开嚟讲呢,因为,师傅会直头好似啲高级餐厅咁做成一道主菜咁,垫上甘笋蓉再配烤青椒,卖相非常精致。的而且确,牛柳入口肉质细致嫩滑,肉味不俗,
而垫底嘅甘笋容 亦都打得柔滑非常,清甜好食。 生果、 甜品
食得几饱都好,点都要留返10%空间进击甜品嘅,呢度嘅甜品都好有亮点,摆到琳琅满目,尤其今次更加咗数款西班牙主题甜品:西班牙油条、香橙米布甸、圣地牙哥杏仁蛋糕、巴斯克芝士蛋糕,此外,其他款式如朱古力红莓慕丝蛋糕、天使蛋糕、香桃批、焦糖牛油蛋糕、桂花啫喱、意大利芝士饼、红枣雪耳糖水、曲奇、蝴蝶酥、朱古力喷泉、糖果……等等,绝对满足到所有甜魔嘅喜好。 挑战 甜品时段就一口气拣咗9款,砌成一大碟甜品大拼盘,老友睇见都觉得我疯狂,唔喺讲笑,小弟坚喺食得晒。好难逐一评价,但整体而言绝对无令人失望,满足晒嗜甜嘅心瘾。而个人最推荐就喺巴斯克芝士蛋糕、朱古力红莓慕丝蛋糕、天使蛋糕、香桃批、意大利芝士饼,真心正呀! XTC Gelato、即做迷你窝夫
XTC呢个品牌嘅雪糕比较少接触,进击完个「甜品拼盘」,真喺差唔多到顶,但点都贪心哋想试埋个窝夫拼雪糕,再搭啲生果。窝夫虽然摊凉咗,但新鲜制作关系,仲好脆口,仲喺绿茶口味添。雪糕就拣咗芒果雪葩、港式奶茶同开心果,个人觉得奶味无咁重,但3款嘅本身味道都好突出。 饮品
自助餐本身已包一杯果汁或汽水,然而,晌肉品自助区,就放置两大部咖啡机,有多款意式咖啡供选择,另一边就放有柠檬片、鲜牛奶、数款茶包供自由取用。此外,另加$188 就可以无限畅饮果汁、汽水、精选啤酒、气泡酒及红白酒。 由头食到尾,食吓倾吓,抖吓又再食吓,今日状态唔错,够持久力,所以,真喺食咗唔少嘢,可谓大满足。顺带一提,呢度啲招呼几好, 侍应有礼,服务殷勤,收碗碟都好快手,补充食物又足。
题外话/补充资料:
万丽网上商店 : https://bit.ly/3UUGeZW