2020-08-19
本来计划好晒今年四月计划去西班牙一趟,但因新冠疫情系,当然要被逼取消啦,机票还好可以退,但住宿就要扣起啲手续费,幸而叫做金钱损失唔太大,但花咗好多心机安排就叫做白白浪费。一直对西班牙之旅都好期待,最近知道Tapa Room推出咗个外卖直送嘅「Vacation Box」,之前,亦已试过佢哋嘅出品,有信心,出国唔成,就晌屋企搞番个西班牙美食之夜,等个肚仔去住旅行先。上返官网睇睇,个「Vacation Box」嘅基本起表价喺$298(原价要$420),包咗一客二人份嘅西班牙海鲜锅饭、两道冷盘(西班牙火腿及蜜糖茄子卷、薄切慢煮八爪鱼)及两客西班牙水果茶啫喱。此外,亦有6款招牌冷盘、西班牙果酒、非酒精特饮可以额外加配,每日下午3:00pm截单,当晚6:00-8:00pm送货,真喺日头即兴想夜晚食餐西班牙菜都无问题。但温提一下,满$500就免费送货,否则,就要收番$80作为运费,服务范围亦只有九龙及香港岛啫。送货前,送货𠮶边都有whatsapp嚟做地址确认,而整个外送包装,冷热食物都会分开以保温袋包装好。打开保温袋,估唔到再有个精美包装硬盒装起所有食物,绝对唔会嚟到时压到啲食物变形或走样,真喺连包
Vacation Box
讲到西班牙菜,就一定会想起西班牙果酒(Sangria),唔饮得酒嘅都无问题,佢哋亦有啲非酒精特饮俾客人拣,每樽足500ml,只卖$48,非常抵饮,尤其西班牙果酒。事实上,一饮你就知无将货就价,好足料,前者红酒渗出阵阵果香,继而散发出一股微微酒劲;后者嘅西柚特饮带着自然嘅西柚清香,却有添一份果香嘅层次感。
Red Sangria / Grapefruit Sangria
基本套餐包咗两款西班牙冷盘,呢一款喺一道好有惊喜嘅菜式,以西班牙火腿加上薄片嘅茄子卷住啲沙律菜做成,佐以黑醋及蜜糖,就算乜都唔点,单喺件火腿茄子卷咬落已好有层次感,味道咸香中诱发出清爽感,再试试沾上黑醋及蜜糖,味道更多变咗,是晚嘅推荐菜式之一。
西班牙火腿及蜜糖茄子卷
呢一款冷盘之前晌店铺都食过,真喺店家嘅几招牌,而套餐都包埋就真好。个八爪鱼嘅最大卖点,就喺捕获后由当地即时慢煮5个钟,之后再空运过嚟,再嚟薄切后,块块都厚薄均一,伴以自家制嘅蕃茄蓉初榨榄油,令味道油润清新,而八爪鱼嘅质感柔韧带咬口感,再细嚼八爪鱼嘅鲜味更突出。
薄切慢煮八爪鱼
记得店家有一道好好食嘅「蟹肉及辣忌廉芝士酿烤甜红椒」,不过,散点项目就未有供应,不过,想试西班牙出名嘅甜椒,就可以考虑试吓呢道烤杂菜沙律,因为,主食材就喺用咗西班牙出名甜椒,烤焗好再伴以初榨榄油,洒点香草,甜椒烤到软化晒,入口阵阵清甜味,简单自然。如果家中有啲百吉包,不妨切成薄片,佐以甜椒同食,一样好滋味。
睇番啲食评记录,堂食一客要$78,仲只喺有3支,但依家就$58 ,却有4支,性价比已经高咗好多。基本上,跟堂食嘅一样,都做得精致,鹅肝揾白酒蒸煮过再搓成丸,入口口感绵密丰厚,鹅肝嘅香腴浓郁;同样伴以开心果仁、喜玛拉亚岩盐及黑胡椒粒所做成嘅佐料,令整体味道变得更具层次。
棒棒鹅肝
讲到西班牙小食,点少得经典嘅西班牙黑毛猪火腿吖,晌一啲西班牙餐厅,更备有24、36、48个月嘅种类,小弟甚至有见过去到60个月,当然风干熟成嘅日子越长,定价又一定越贵,但我哋呢啲唔喺咩食家嘅大众,24个月嘅货色已经喺好够皮。事实上,啲黑毛猪火腿油润而富光泽,入口肉质细腻,味道咸香,一片火腿,一啖西班牙果酒,喺极优雅嘅享受。
西班牙黑毛猪火腿24个月
上文都提及过,「西班牙海鲜锅饭」喺原镬咁送嚟,非常揼本,而个镬咁靓仔,我哋就已经打算留起煮嘢用,绝对唔会嘥。专登对照番上次晌店内所试嘅西班牙海鲜饭,直情同晌店内食到嘅无分别,所以,感觉绝对唔似食紧外卖,饭面铺满海鲜,有大海虾、青口、大蚬、鱿鱼,用料绝对不赖,每款海鲜都鲜甜好食;红红嘅饭底充满海鲜香味,饭粒分明却入口湿润,唧埋少少柠汁,加埋啲蓝芝士酱,捞匀嚟食就更好味。
西班牙海鲜锅饭
套餐仲包有两客甜品,虽然西班牙油条喺经典,但送到嚟都腍晒啦,而呢款水果茶啫喱亦喺佢哹招牌,因为用料十足,无欺场,以西班牙果酒为蓝本所做,啫喱味道好清香,配以大量夏日杂莓,打侧睇个杯身就见到有几多杂莓晌杯内,所以,整体而言,入口清甜酸爽,味道感觉自然,驱走晒夏日闷气,更平衡番之前食咗咁多道嘅浓味菜式。
西班牙水果茶啫喱
题外话/补充资料: