2018-10-09 50 浏览
今日系朋友生日,就自然要请佢食饭。朋友住喺大埔,所以就到佢附近揾食。想食得比较精致,坐得舒服,所以就喺大埔中心附近揾到呢间Olive Cafe。之前都有在这里食过下午茶,价钱抵食!而且味道很不错,所以今次再来希望能给朋友惊喜。食得西餐,我最钟意点一定是西班牙猪肋骨,贪佢啖啖肉,而且味道浓郁,好惹味,又能够多人分享。而且旁边一定配即炸薯条,够饱抵食!朋友就系轻食少少,点了一客意粉。餐前面包面包焗得香脆,加上牛油,非常香口。西班牙猪肋骨份量超级大份,绝对有10条骨,足够三人分享。猪肋骨外面的酱汁非常浓郁,带有香料味道,但不会过咸。而且猪肋骨够腍,容易离骨,食得方便。旁边,有即炸香脆薯条,薯味浓郁,而且炸得香脆,外脆内软,好正!沙律菜够新鲜,配上滋味的蛋黄酱,好味!黑松露野菌长通粉黑松露味道清新,配上野菌, 更添香气。长通粉煮得较为硬身,是我喜欢的口感,比较嚼劲。而且更有芝士碎片,令意粉更加香。Apple Crumble 香甜的苹果蓉加上提子干,有咬口。上面仲有焗得香脆的曲奇碎,香气十足。云呢拿雪糕球一冷一热,味道加倍。紫薯奶昔有清新的紫薯香气,而且卖相好靓,不过就觉得甜左少少。

朋友就系轻食少少,点了一客意粉。

餐前面包
餐包

面包焗得香脆,加上牛油,非常香口。

西班牙猪肋骨

而且猪肋骨够腍,容易离骨,食得方便。

黑松露野菌长通粉

而且更有芝士碎片,令意粉更加香。

Apple Crumble
Apple  crumble

云呢拿雪糕球一冷一热,味道加倍。

紫薯奶昔

有清新的紫薯香气,而且卖相好靓,不过就觉得甜左少少。
餐包
Apple  crumble