2023-05-24
朋友约食饭想揾啲放工后饮吓嘢、又可以食吓小食嘅餐厅,今次俾我揸主意。我第一时间就谂起西班牙菜嘅Tapas,最后决定嚟呢间Tapa Room,朋友表示十分满意!一开lift门,餐厅外嘅灯墙好吸晴、好梦幻,一定要打卡先!餐厅入面嘅霓虹灯食鬼墙、开放式水吧加酒墙,轻快外语歌,增添轻松嘅氛围!Tapas menu上嘅选择接近20款,冷热盘都有,价钱由$48至$98不等!另外Main course, Paella, side order, dessert都有唔少选择!✔️棒棒鹅肝$78呢只鹅肝嘅做法唔似平时煎香,感觉冇咁油腻,入口即溶,好幼滑!✔️黑毛猪火腿 24 个月$98黑毛猪火腿系最佳嘅送酒小食!呢只24个月嘅ham油润甘香、肉质结实,色泽好靓!✔️西班牙薯仔蛋饼$78(另加明太子$10)呢个传统嘅西班牙家常小食,整得唔错,蛋饼外皮煎至焦黄,上面一层厚厚嘅沙律酱,丰富咗蛋饼嘅味道!用刀一切开蛋饼,流心嘅酱汁同薯仔粒一涌而出!✔️薄切慢煮八爪鱼$88橄榄油浸透薄切嘅八爪鱼片,加上上面一大团酸酸尾尾嘅特制酱汁,令到成个菜式好开胃、好清爽!✔️西班牙慢烤乳猪蕃茄锅饭$298西班牙海鲜平锅饭食得多,见到呢度
✔️黑毛猪火腿 24 个月$98
✔️西班牙薯仔蛋饼$78(另加明太子$10)
✔️薄切慢煮八爪鱼$88
✔️西班牙慢烤乳猪蕃茄锅饭$298
西班牙海鲜平锅饭食得多,见到呢度嘅Menu上面有慢烤乳猪平锅饭,未试过,一于试吓!用蕃茄汁煮嘅饭粒充满蕃茄味,令人食欲大增,底层有饭焦,系合格嘅Paella!慢烤方法锁实肉汁,令到肉质较为鲜嫩,外皮好香脆!
✔️RED SANGRIA$48
食西班牙菜点可以唔点传统西班牙饮品?果粒融入酒水当中,感觉清新,甜甜地好易入口,女仔都可以handle到!
✔️VIRGIN SANGRIA$50
唔想饮有酒精成份嘅饮品,呢杯Virgin Sangria啱晒!同样充满果香!
感觉今餐海鲜类如八爪鱼都几新鲜,菜式系好地道嘅西班牙菜,环境唔错,系同朋友饮酒chill chill嘅好去处!
**设加一服务费