2023-08-29 1794 浏览
好味指数😋😋😋😋回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️开心指数🤗🤗🤗🤗三个女人一个墟,今次朋友gathering 拣咗呢间西班牙 Tapas 餐厅,5个人试咗劲多款Tapas!Tapas 有分热同冻,热嘅有9款,冻嘅有11款,我哋叫叫吓先发现,已经咗一半menu 上面嘅Tapas😂热 Tapas:🍴西班牙薯仔蛋饼($78)上面铺满蛋黄酱,有少少邪恶,一切开𠮶吓,原来入面嘅蛋浆超级流心,浓郁蛋味加埋粒粒煮淋嘅薯仔,好香,呢个系排名No. 1 🏆我最钟意嘅 Tapas!不过唔钟意食生蛋嘅朋友仔就未必咁开心啦!🍴太阳蛋西班牙火腿薯条($68)薯条份量都几多,炸得外脆内软,西班牙火腿比较少,细细粒有丁丁硬,味道唔太咸香,将太阳蛋笃开,薯条包住蛋黄再沾上蛋黄酱系好好味~🍴西班牙小青椒($68)呢个比想像中份量多,小青椒面放咗盐去烧,唔辣嘅,送酒一流!🍴鹅肝比坚尼三文治($78)三文治焗得好脆,鹅肝酱比较薄,味道上唔够浓郁~🍴烟红椒蒜辣单骨鸡翼($68)呢个炸得过咗火少少,肉质比较硬唔够媺滑,paprika 令到鸡翼好惹味!🍴炸黑毛猪火腿球($78)呢款系我最唔太知道食紧咩嘅 Tapas,外皮炸得好脆,入面系白色好
好味指数😋😋😋😋
回头指数 ⭐️⭐️⭐️⭐️
开心指数🤗🤗🤗🤗

热 Tapas:
🍴西班牙薯仔蛋饼($78)

西班牙薯仔蛋饼

🍴太阳蛋西班牙火腿薯条($68)

🍴西班牙小青椒($68)
呢个比想像中份量多,小青椒面放咗盐去烧,唔辣嘅,送酒一流!

🍴鹅肝比坚尼三文治($78)
三文治焗得好脆,鹅肝酱比较薄,味道上唔够浓郁~

🍴烟红椒蒜辣单骨鸡翼($68)

🍴炸黑毛猪火腿球($78)
呢款系我最唔太知道食紧咩嘅 Tapas,外皮炸得好脆,入面系白色好 creamy 嘅流心,但唔知系咩,带少少咸香~

冻 Tapas:
🍴血橙烧牛柳沙律($68)
牛柳好juicy,上面有薄脆片,沙律菜够新鲜,血橙够甜,酱汁比较厚身,捞埋啱啱好,呢个好味!

血橙烧牛柳沙律

🍴黑毛猪火腿茄子卷($68)
上面有一块黑毛猪火腿,茄子系一大条卷住,应该系火炙过,入面系沙律菜,味道比较清新!

黑毛猪火腿茄子卷

🍴薄切慢煮八爪鱼($88)
嚟到嘅时候,份量上比预期少,可能佢影相嘅角度问题。八爪鱼切得好薄,非常爽口,上面嘅酱汁应该用番茄同烧咗嘅红椒整,酸酸甜甜,好开胃,不过主要食到酱汁味,八爪鱼系口感上嘅补足~

薄切慢煮八爪鱼

🍴鲜甜冻虾配蒜蓉蛋黄酱($78)
有8只大虾,鲜甜爽口,蒜蓉蛋黄酱都几浓郁蒜香味,同冻虾好夹!

鲜甜冻虾配蒜蓉蛋黄酱

🍴红虾浓汁意粉($148)
上面有3只大虾,menu 上面英文写Linguine,我开头以为系扁意粉,但嚟到见到系圆碌碌嘅意粉,但呢个一D 都唔紧要,因为个意粉真系好好食,红虾味好浓,口感够 Al dente,呢个掂呀👍

红虾浓汁意粉

🍴香烤白甜粟($68)
呢款 side dish 又系邪恶之选,上面有一大条烧过嘅蛋黄酱,加上烟红椒粉同香草,好惹味,白甜粟好清甜,口感比起黄色粟米爽脆,呢个好味!

香烤白甜粟

🍴墨鱼汁海鲜锅饭($168)
上面有6只蚬,鲜甜带海水味,不过个饭系超级咸,好彩每人得2匙,唔系应该系食唔到落去~

🍴甜品拼盘($108)
有3款甜品,奶冻由巴斯克芝士蛋糕代替,另外有炸西班牙油条, 肉桂多士,巴斯克芝士蛋糕正常,炸西班牙油条个味唔错,好香肉桂味加埋面层有糖同朱古力酱,不过外皮就硬咗少少,肉桂多士都系有少少硬,整个拼盘一般~

🍴Tapa room G & T(Spanish style)($75/HH)
佢有好多款 Gin & Tonic,我拣咗Pink G&T,佢写有Grapefruit,blood orange 同埋 Angostura bitters ,我开头以为果汁味会比较多,但其实唔太有鲜果味~

🍴Virgin Sangria ($50)
🍴Cucumber Refresher($58)
呢两款都系朋友饮嘅~

整体上食物质素都唔错,虽然有D 系一般,但大部分都系好食嘅~ 台面比较细,我哋分咗好多转落单,食完几款再叫!餐厅嘅装饰都几特别,经过好sharp 嘅霓虹光管隧道入餐厅,墙上又有食鬼霓虹光管,仲有大大只bear bear 熊!服务质素好好,店员好亲切,我哋叫到后段,店员主动将原本4件嘅黑毛猪火腿茄子卷、香烤白甜粟同埋炸西班牙油条变成5件,等我哋每人有一件仲不另额外收费!我哋又食又饮又倾偈,过咗一晚好开心嘅gathering💓

西班牙薯仔蛋饼
血橙烧牛柳沙律