2021-02-28
西环其实有唔少点心店,但好食既点心店唔算好多间。今次就去左一间历史悠久,又好好味既点心店食午餐 - 呢间点心店就系「新兴食家」因为点心出名好好食,所以好多人都慕名而来,门口经常排长龙👨👩👧👦👩👧👦👨👧👦由于呢间系旧式点心店,店舖空间唔系好大,所以枱比较少,要同其他人搭枱。舖头入面有师傅不停整点心,所有点心都系即做,不停有唔同既点心出炉。点心出炉时,会有职员嗌点心,听到想食既点心,就叫职员比一笼你;如果无点心新出,可以自己出去睇下有咩点心攞餐厅亦贴左老板同Eason既合照,可见连Eason都会黎食点心,就知有几好食了✨新兴虾饺皇 - 大大粒,皮薄肉厚,虾肉够哂大,虾带有鲜味,笔者觉得比平时出面酒楼食到既虾饺更薄皮,系我最爱既点心凤爪 - 汁既味道几浓,但食落唔会觉得好咸,凤爪有口感,软硬适中,好多时一出就比人抢哂生炒骨 - 好少点心店有生炒骨卖,呢间既生炒骨酸甜适中,劲好味,价钱又唔贵,对比出面小菜生炒骨既价钱差好远。同埋呢款唔系成日出,次次一出有就快比人抢哂,有不少人会买几碟回家当晚餐加𩠌烧卖 - 材料丰富,烧卖入面有猪肉同虾,用料十足,咬落唔会实定定,都几好味排骨饭 -
新兴虾饺皇
豉汁蒸凤爪
生炒排骨
蟹膏烧卖皇
排骨饭 - 饭系一粒粒,唔会觉得烂溶溶,排骨多,腌得好有味,唔会好重味精,食落香喷喷,热腾腾,几开胃。如果食量唔大既话,可以两个人share食都可以了
豉汁排骨饭
真心觉得呢间店既点心热腾腾,好味道,第日会再帮衬☺️