2022-07-09
自从西环一带进行社区重建项目后,越嚟越多Cafe☕️进驻呢个传统港岛旧区,布满每一条斜巷,各具特色。今次介绍嘅Cafe —— Coffeelin,喺港岛区非常有名气,于西营盘开创第一间门店后,又进驻跑马地🐎,主打🇮🇹意大利米兰风格嘅咖啡文化~店舖嘅食物质素非常高汁👍🏻,以🥪轻食烘焙面包、🍨甜品同☕️咖啡为主,特别加入Gelato同Affogato元素。另外,餐厅提供Combo Set,买一份三文治或意式吐司,就可以价惠价$25加购一杯饮品😆,整体价钱相宜,完成系物超所值!主食上,我哋就叫咗Tridente (风干火腿茄子配布拉塔芝士佐罗勒酱)🥪,面包外层非常松脆,内层嘅风干火腿肉质柔软,唔会有好硬或者好苦嘅情况,配上罗勒酱绝对一流💯除此之外,我哋有试埋Tuscany(黑松露酱佐蘑菇配巴马臣芝士碎),面包系配用法包🥖,所以外层相对比较硬身,馅料以素食为主🍄,黑松露味道亦非常突出饮品方面,抹茶拿铁一样好岀色🤩,入口浓香滑顺,慢慢回甘,带岀抹茶香气🍵甜品方面,不得不试餐厅嘅招牌Gelato(意式雪糕)🍨。从六款入面拣咗两款果仁味道,分别系Hazelnut(榛子)同Pistachio(开心果),味
甜品方面,不得不试餐厅嘅招牌Gelato(意式雪糕)🍨。从六款入面拣咗两款果仁味道,分别系Hazelnut(榛子)同Pistachio(开心果),味道完成系perfect match💞,两者混合一齐,入口系雪糕嘅柔软绵密,后调带岀果仁嘅清香,以榛子味道🌰更为突岀,比较香甜软糯,开心果则系清甜幽香
除咗雪糕外,餐厅亦有其他甜品🍰供应,例如巴斯克烤芝士蛋糕、柠檬蛋糕、布朗里等等,选择都几多㗎!