2018-03-24
前日夜晚去咗西环接朋友收工之后就一齐去食晚餐,因为𠮶日天气冻左少少所以有兴趣食火锅咁岩见到616牛肉火锅就入去同朋友试一试616牛肉火锅出边摆咗好多牛肉唔同部份嘅解说例如唔同部份质感会有啲咩唔同而且油脂分布同多唔多肉汁都会有写出,所以我同朋友系出边已经留意左几碟心水嘅牛肉铺头入边装饰好友港式怀旧风味例如摆咗好多童年回忆嘅零食、玩具、装饰,甚至洗手间出边都有块牌写住茅厕环境装饰都觉得好特别同朋友一坐低就有员工介绍用iPad点餐,菜单入边大部份都系唔同部位嘅牛肉、蔬菜、饮品等等......而最细心嘅系click入去牛肉嘅图入边都会再有解说会有啲咩质感同口感,太多牛肉选择真系有啲花多眼乱点完餐之后店员就同我地讲所有食物会喺20分钟内送到枱面仲特别摆咗个漏斗系我同朋友面前去计时,当时店员仲讲笑咁话20分钟送唔到嘅话就唔使收钱另外浆料系自助式所以可以自己条配适合嘅酱料店员首先为我哋上咗鸳鸯沙嗲牛腩汤底,虽然沙嗲汤底𠮶边比较普通但系牛腩汤底𠮶度就有啲特别,牛腩汤底里边有粟米同牛腩去滚汤煲得越耐个汤就越入味店员真系20分钟内送晒四碟唔同嘅牛肉同埋蔬菜而牛肉我同朋友分别点左封门柳、腩头、匙柄、牛朴肉封
另外浆料系自助式所以可以自己条配适合嘅酱料
各款酱料
鸳鸯沙嗲牛腩汤底
封门柳
系四款牛肉当中系最重牛肉味,虽然封门柳肉汁比较少(因为比较少油脂分布)但系胜在肉质爽口同埋有咬感
封门柳
匙柄
一望到一碟牛肉见到油脂分布得好好肉汁应该比上一碟咁多,一摆落口口感果然柔滑细嫩但相反牛肉味就比较清淡
匙柄
腩头
本身我同朋友都以为腩头会非常肥腻但系食落口感偏向弹牙而且都几烟韧唔会觉得肥腻
腩头
牛朴肉
喺四款唔同嘅牛之中我最钟意依一款
因为入口非常淋身而且有入口即溶嘅感觉,牛肉味亦都比较重
牛朴肉
蔬菜就分别点左娃娃菜金菇同萝卜,我同朋友偏向将蔬菜类摆喺牛腩汤底𠮶边,因为当蔬菜熟透嘅时候牛腩汤底令到蔬菜更加入味(尤其是萝卜)
蔬菜类