2022-12-26 517 浏览
-𝘼𝙣𝙩𝙤𝙣𝙞𝙤-𝙏𝙝𝙚 𝙆𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙛 𝙋𝙞𝙧𝙞 𝙋𝙞𝙧𝙞 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣🐣以前番亲澳门都一定会会食葡国菜🥺由于太耐冇番过去既关系 近排开始留意香港有咩葡国餐厅今次就黎试下呢间系西环由葡萄牙人主理既餐厅✨🥂 Vinha Do Monte 2020系黎自葡萄牙南部既白酒 酒体均匀 唔算好厚/ 淡身饮落较为dry带微酸 但都算系易入口 个人觉得配合海鲜同沙甸鱼配烤饼都好适合✨🐟 Sardines Plate 其中一样葡萄牙最出名既就系沙甸鱼罐头细细个妈咪都会整葡国沙甸鱼压成酱夹面包畀我食而且系澳门都系嗌辣鱼包 所以系呢度都要试下辣鱼~呢度既做法系沙甸鱼酱 / 橄榄蓉配迷你脆多士 2款沙甸鱼酱经调味后配葡萄牙特有既白酒 好开胃~🦐Piri Piri Shrimp ($158)加入左自家signature 既Piri piri酱 + 酸瓜食落橄榄油香味突出 味道微酸微辣 几开胃 而且虾肉新鲜配以新鲜自家制面包去点个汁一齐食 都好味🦪Carne de porco a alentejana ($195)呢个应该可以讲系葡式大杂烩 入面有大量新鲜蚬肉 猪腩肉 萝卜 酸瓜 薯仔粒同样地加入piri

以前番亲澳门都一定会会食葡国菜🥺

个人觉得配合海鲜同沙甸鱼配烤饼都好适合✨

🐟 Sardines Plate
其中一样葡萄牙最出名既就系沙甸鱼罐头
细细个妈咪都会整葡国沙甸鱼压成酱夹面包畀我食
而且系澳门都系嗌辣鱼包 所以系呢度都要试下辣鱼~
呢度既做法系沙甸鱼酱 / 橄榄蓉配迷你脆多士
2款沙甸鱼酱经调味后配葡萄牙特有既白酒 好开胃~

🦐Piri Piri Shrimp ($158)
食落橄榄油香味突出 味道微酸微辣 几开胃 而且虾肉新鲜
配以新鲜自家制面包去点个汁一齐食 都好味

呢个应该可以讲系葡式大杂烩
入面有大量新鲜蚬肉 猪腩肉 萝卜 酸瓜 薯仔粒
同样地加入piri piri 酱同白酒 所以好香口惹味!

🥩Bitoque ($165)
葡国菲力牛扒 用上啤酒酱去腌完再煎
会有淡淡既啤酒香 配埋饭 薯条 沙律同煎蛋一齐食
配合呢个舒适环境 好有一种传统家乡风味✨

🍷 Traditional Portuguese winter drinks
就系 = Gin + cherry liquer
仲加入少少糖同肉桂 所以饮落甜甜地又有阵香气
听讲系冬天先会饮既葡国传统酒 饮完真系好暖胃!
2022-12-17
午餐